Luvun pii lukuarvo on laskettu miljoonan miljardin bitin tarkkuudella, joka kymmenjärjestelmässä tarkoittaa noin kolmeasataa tuhatta miljardia desimaalia.
Tulos on kaksijärjestelmän mukaisesti pelkkiä nollia ja ykkösiä, joten älkää kysykö, mikä numero...

Luvun pii lukuarvo on laskettu miljoonan miljardin bitin tarkkuudella, joka kymmenjärjestelmässä tarkoittaa noin kolmeasataa tuhatta miljardia desimaalia.

Tulos on kaksijärjestelmän mukaisesti pelkkiä nollia ja ykkösiä, joten älkää kysykö, mikä numero on esimerkiksi sadastuhannesmiljardis desimaali. Sitä ei kukaan tiedä, sillä tulos pitäisi ensin muuttaa kymmenjärjestelmän mukaiseksi.

Laskennan organisoi kolmisen vuotta sitten yhdysvaltalainen koulupoika Colin Percival , nyt tosin jo matematiikan yliopisto-opiskelija.

Laskentaan osallistui 1 734 tietokonetta 46 maassa. Kukin osallistuja laski bittijonosta oman osuutensa Percivalin kirjoittamalla ohjelmalla, jossa käytettiin kuuluisaksi tullutta BBP-algoritmia eli Baileyn, Borweinin ja Plouffen kaavaa.

Laskentaan kului kaksi ja puoli vuotta. Percivalin kirjanpidon mukaan eri koneiden suorittimet puuhasivat tämän tehtävän parissa yhteensä 1,2 miljoonaa tuntia.

Kaksijärjestelmän mukaan kirjoitettu piin kokonaisosa on 11 eli kymmenjärjestelmässä 3. Desimaaleja eli kymmenyksiä vastaavien puolikkaiden jono alkaa 001001000. Kymmenjärjestelmään muutettuna se on 0x(1/2)+0x(1/4)+1x(1/8)+0x(1/16)+0x(1/32)+1x(1/64)+0x(1/128)+0x(1/256)...

Luvun pii miljoonasmiljardis bitti on 0, jonka jälkeen jono jatkuu 01100010...

Jos kaikki miljoona miljardia merkkiä painettaisiin kirjaksi, tuloksena olisi melkein miljoonan kartanoromaanin kokoinen kirjasto.

Kymmenjärjestelmällä lasketun piin ennätys on syksyltä 1999. Tässä luvussa on on runsaat 206 miljardia numeroa. Sen laskivat Yasumasa Kanada ja Daisuke Takahashi Tokion yliopistossa.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla