Kiihtyvä muuttoliike pakkaa korkeasti koulutetut suomalaiset entistä harvempaan kasvukeskukseen, vahvistaa tänään Jyväskylän yliopistossa väit...

Kiihtyvä muuttoliike pakkaa korkeasti koulutetut suomalaiset entistä harvempaan kasvukeskukseen, vahvistaa tänään Jyväskylän yliopistossa väittelevä kauppatieteiden maisteri Jari Ritsilä. Seurauksena on oravanpyörä: osaavan työvoiman pakkautuminen ruokkii tuotannon ja palveluiden keskittymistä kaupunkeihin ja houkuttelee niihin lisää muuttajia.

Huolestuttavin trendi on se, että maisemaa eivät vaihda ainoastaan työttömät. Moni vakituisessa työssä oleva ryhtyy pakkaamaan muuttokuormaa, kun alueen yleiset työllisyys- ja tulevaisuusnäkymät synkistyvät.

Kehitys luo pitkän varjon syrjäseutujen ylle. "Näiden alueiden menestymisen mahdollisuudet heikkenevät entisestään tietotaidon siirtyessä keskusalueille", Ritsilä arvioi.

Hän tutki erityisesti koulutustason, työttömyyden sekä kohde- ja lähtöalueiden vaikutuksia väestön muuttopäätöksiin. Ekonometrian väitöskirjassa hyödynnettiin laajasti erilaisia tilasto- ja rekisteriaineistoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla