Koulu ei silti hidasta muistin heikentymistä.

Korkeasti koulutetut saattavat säästyä muistisairauksilta muita todennäköisemmin, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan koulujen käyminen ei kuitenkaan hidasta muistin heikkenemistä. Havainto viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että kouluja käymällä ei välttämättä voi estää dementiaa, mutta sen avulla voi kasvattaa aivojen kognitiivista kapasiteettia riittävän suureksi, jotta dementian kehittymiseen menee pitempi aika.

Tutkijat tekivät havaintonsa seuraamalla runsasta 9 000 iäkästä yhdysvaltalaista viidentoista vuoden ajan. Osallistujien muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja testattiin vähintään kahdesti.

Korkeasti koulutetut pärjäsivät testeissä huomattavasti muita paremmin tutkimuksen alussa, mutta seurannan aikana heidän testituloksensa heikkenivät samaa tahtia kuin vähemmän koulutettujen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koulutuksen lisäksi dementiaa voivat lykätä vilkas sosiaalinen elämä, harrastukset sekä aivoja haastava työ, aiemmista tutkimuksista tiedetään. Tulokset julkaistiin tieteellisessä Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla