Empatia-alue toimii vaimeammin.

Käytöshäiriöisten, tunteettomuutta osoittavien lasten aivot reagoivat keskimääräistä vaimeammin toisten ihmisten kokeman kivun näkemiseen, osoittaa brittitutkimus. Reaktion vaimeus voi tutkijoiden mukaan olla aikuisiän psykopatialle altistava neurobiologinen riskitekijä.

Tutkijat korostavat, etteivät kaikki käytöshäiriöiset lapset ole samanlaisia ja ettei kaikista lapsista, joiden aivot reagoivat havaitulla tavalla, tule aikuisina psykopaatteja. Monet käytöshäiriöiset lapset lakkaavat ennen pitkää toimimasta epäsosiaalisesti.

Lontoon University Collegen professori Essi Viding muistuttaa, että kyse on varhaisesta alttiudesta eikä biologisesta kohtalosta. Lasten kehitykseen voidaan vielä hyvin vaikuttaa erilaisin tukitoimin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Käytöshäiriöt ilmenevät väkivaltaisuutena ja tunteettomuutena. Britanniassa noin viisi prosenttia lapsista on saanut käytöshäiriödiagnoosin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksessa käytöshäiriöisten lasten empatiaan liittyvät aivoalueet toimivat vaimeammin kuin verrokeilla, kun he näkivät kuvia kivusta kärsivistä ihmisistä. Empatia-alue myös reagoi sitä vähemmän, mitä tunteettomammaksi lapsi oli diagnosoitu.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology -lehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla