Laiha lompakko moninkertaistaa vaaran sairastua ja kuolla aivohalvaukseen, kertoo Suomen lääkärilehti. Pienituloisimmilla sairaus on kaksi kertaa yleisempi kuin ylemmissä sosiaaliryhmissä. Ilmiö vahvistuu, kun ikäihmiset putsataan pois tilastoista. Ali...

Laiha lompakko moninkertaistaa vaaran sairastua ja kuolla aivohalvaukseen, kertoo Suomen lääkärilehti. Pienituloisimmilla sairaus on kaksi kertaa yleisempi kuin ylemmissä sosiaaliryhmissä. Ilmiö vahvistuu, kun ikäihmiset putsataan pois tilastoista. Alimpien tuloluokkien 25-59-vuotiaiden miesten todennäköisyys kuolla aivohalvaukseen on viisinkertainen ja naisten nelinkertainen varakkaisiin verrattuna. Niukat tulot näyttävät lisäävän myös sairaalahoidon kestoa.

Kansanterveyslaitoksen johtaman tutkimuksen tiedot ovat peräisin kansallisesta aivohalvausrekisteristä. Koska taloudellisten ja sosiaalisten eroja ei voida kokonaan hävittää, tutkijat tarjoavat lääkkeeksi pienituloisen väestön terveysvalistusta. Aivohalvaukseen sairastuu vuosittain noin 11 000 suomalaisia. Se on myös yksi yleisimmistä kuolinsyistä. Sairastuneista puolet menehtyy.

Aivohalvaus on nimenä hieman virheellinen. Aivot eivät halvaannu, vaan niiden säätelemät lihakset. Kudostuhon aiheuttaa joko paikallinen verisuonitukos ja sitä seuraava verettömyys tai suonen repeämän aiheuttama verenvuoto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla