Leipäjonossa Helsingin Myllypurossa näkyy myös lastenvaunuja. Kuva: Katarina Sällylä HS
Leipäjonossa Helsingin Myllypurossa näkyy myös lastenvaunuja. Kuva: Katarina Sällylä HS

Vanhemmilta opitut elintavat näkyvät lapsen vyötäröllä jo viisivuotiaana.

Lihavuuden vähentämisessä kannattaa kiinnittää huomiota vähävaraisten perheiden lapsiin, brittitutkijat kehottavat.

Viisivuotiaana köyhien brittiperheiden lapsista löytyy ylipainoisia kaksi kertaa enemmän kuin rikkaiden lapsista: köyhimmän viidenneksen lapsista ylipainoisia on 6,6 prosenttia, rikkaimman viidenneksen lapsista 3,5 prosenttia.

Ero kasvaa lasten varttuessa. Yksitoistavuotiaana köyhimmistä ylipainoisia oli 7,9 prosenttia, rikkaimmista 2,9 prosenttia.

Elintavat selittävät eron. Tutkijat keräsivät tietoa muun muassa lapsen äidin painosta ja raskaudenaikaisesta tupakoinnista, imetyksestä, lapsen harrastaman liikunnan määrästä, nukkumaanmenoajasta, tv:n katselusta ja hedelmien syömisestä.

Tulosten perusteella lapsen lihomista voi estää parhaiten harrastamalla liikuntaa enemmän kuin kolme kertaa viikossa, syömällä säännöllisesti hedelmiä ja menemällä aikaisin nukkumaan. Huonot elintavat selittivät lapsen lihomisriskistä viidenneksen.

”Sosioekonomisen eriarvoisuuden rakenteellisiin syihin pitää puuttua, samoin kuin perittyyn ylipainoisuuteen johtaviin elintapoihin, jotka tapaavat liittyä pienituloisuuteen. Tämä pitäisi aloittaa jo ennen syntymää tai hedelmöitystä”, professori Yvenne Kenny Lontoon University Collegesta totesi tutkimustiedotteessa.

Myös äidin ylipainoisuus ja raskaudenaikainen tupakointi lisäsivät lapsen riskiä lihota.

Tutkimuksen julkaisi The European Journal of Public Health.