Lapselle kannattaa puhua rikasta kieltä pienestä pitäen. Kuva: Wikimedia Commons
Lapselle kannattaa puhua rikasta kieltä pienestä pitäen. Kuva: Wikimedia Commons

Erot näkyvät jo puolitoistavuotiaissa.

Sosioekonomiset erot lasten kielellisessä kehityksessä tulevat esiin jo puolitoistavuotiaissa lapsissa. Kaksivuotiaana köyhien perheiden lapset ovat puoli vuotta jäljessä varakkaiden perheiden lapsia ja viisivuotiaina kehitysero on jo kaksi vuotta. Näin kertoivat lasten kehityksen tutkijat Yhdysvaltain tiedeviikolla Chicagossa.

Yksi syy eroihin on se, että köyhien perheiden lapsille puhutaan kotona vähemmän ja silloinkin yksinkertaisemmalla kielellä kuin niissä perheissä, missä vanhemmilla on korkea koulutus.

Ratkaisevaa kielen oppimisessa on, että lapsi ei vain kuule ympärillään rikasta kieltä vaan että nimenomaan hänen kanssaan jutellaan. "Lapselle suunnattu puhe on yhteydessä sanaston määrään ja nopeampaan kielen käsittelyyn puolitoistavuotiaana. Nämä piirteet puolestaan ovat viisi vuotta myöhemmin yhteydessä kouluvalmiuteen. Pelkästään kuullulla puheella ei ollut mitään kytköstä", kertoi Stanfordin yliopiston professori Anne Fernald ryhmänsä tutkimuksesta.

Puhetta ei pidä myöskään yksinkertaistaa lasta varten. Heidän on hyvä kuulla sanastoltaan ja rakenteiltaan monimutkaista kieltä, jollaista heidän pitää itsekin tulevaisuudessa käyttää. "Lapset eivät opi sitä, mitä eivät kuule", tiivisti Erika Hoff Florida Atlantic -yliopistosta.

Hänen mukaansa maahanmuuttajaperheissä kannattaa puhua kotona lapselle valtakielen sijasta omaa äidinkieltä, jonka vanhemmat osaavat hyvin. Se varmistaa, että lapsi altistuu riittävän monimutkaiselle kielelle, mikä antaa pohjan kielelliselle kehitykselle.

Anne Fernald työtovereineen on kehittänyt koulutusohjelman Kalifornian vähävaraisille espanjankielisille äideille, jossa näitä kannustetaan puhumaan rikasta kieltä puolitoistavuotisille lapsilleen. Alustavien tulosten mukaan kaksivuotiaina opit omaksuneiden äitien lapset ovatkin kielellisesti edistyneempiä kuin ilman koulutusohjelmaa.

Remonttimies
Seuraa 
Viestejä477
Liittynyt9.7.2008

Köyhän perheen lapsen kieli jää jälkeen

HuuHaata 16.02.2014 klo 14:42 "Köyhän perheen lapsen kieli jää jälkeen" "Yksi syy eroihin on se, että köyhien perheiden lapsille puhutaan kotona vähemmän ja silloinkin yksinkertaisemmalla kielellä kuin niissä perheissä, missä vanhemmilla on korkea koulutus." Eli otsikossa on selkeä virhe. Mikäli kaikille köyhille paukautettaisiin miljoona puhtaana käteen, niin päihdeongelmainen yh korkeintaan siirtyisi kiljusta calvadosiin. Sekö se lapsen kielellistä kehitysytä auttaisi? Ja päihdeongelmaanko on...
Lue kommentti