Köyhyydessä ei jaksa katsoa kauas.
Köyhyydessä ei jaksa katsoa kauas.

Niukkuudessa huomio kapenee ja harkinta reistaa.

Köyhät tekevät usein valintoja, jotka vievät ojasta allikkoon. He tuhlaavat tuloksetta rahapeleihin, säästävät liian vähän ja ottavat liian isoja lainoja. Kun kerran nämä valinnat yleensä vain pahentavat vähävaraisten taloudellista tilannetta, miksi he tekevät niitä?

Niukat olot heikentävät ihmisten päätöksentekoa, vastaa Chicagon yliopiston kauppakorkeakoulun tutkija Anuj Shah työtovereineen. Kun varat on vähissä, aivot askartelevat alinomaa ruokakaupan hinnoissa tai seuraavan kuun vuokranmaksussa. Huomio kapenee, ja ihminen laiminlyö kauaskantoisemmat tarpeet.

Olettamus sai tukea kokeista, joissa tutkijat laittoivat joukon vapaaehtoisia pelaaman television kisailuohjelmien tapaisia pelejä niin, että toiset pelaajat saivat enemmän rahaa tai lainamahdollisuuksia kuin toiset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokeen köyhät kiinnittivät enemmän huomiota valintoihinsa ja kuluttivat niiden tekemiseen enemmän aikaa. He myös uupuivat enemmän pelin kuluessa. Lisäksi vähävaraiset lainasivat eniten rahaa – erityisesti silloin, kun he olivat kaikkien keskittyneimpiä pelaamiseen. Menettely johti tappioihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös muunlainen niukkuus voi heikentää samantapaisella mekanismilla päätöksentekoa, uskovat tutkijat. Esimerkiksi ajanpuutteessa ihmisen huomio tahtoo kaventua käsillä olevaan tehtävään.

Tutkimuksen julkaisi Science. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla