Pikkulapset huolivat suuhunsa lähes mikä tahansa, mutta kaksivuotiaana alkavat erityisesti kasvikset tökkiä. Miksi? Kranttuilu saattaa olla terve evolutiivinen jäänne, päättelee brittitutkija

Pikkulapset huolivat suuhunsa lähes mikä tahansa, mutta kaksivuotiaana alkavat erityisesti kasvikset tökkiä. Miksi? Kranttuilu saattaa olla terve evolutiivinen jäänne, päättelee brittitutkija Lucy Cooke kollegoineen Appetite -tiedelehdessä.

Cooke lähetti 564:lle 2-6-vuotiaan äidille kyselyn ruoka-aineista, joita lapset vierastavat eniten. Neofobia eli uutuuden pelko näyttää kohdistuvan erityisesti vihreisiin vihanneksiin ja lihaan. Vihanneksissa on kasvin omia tuholaistorjunta-aineita, kitkeriä alkoloideja, jotka voivat olla haitallisempia lapsille kuin aikuisille. Herkästi pilaantuvassa lihassa on taas tavallista suurempi ruokamyrkytyksen vaaraa.