Kreikkalaiset muistivat huhtikuussa 2012 kukkatervehdyksin itsemurhan tehnyttä entistä apteekkaria. Hän jätti viestin, jossa kertoi, ettei enää selviydy eläkkeellään. Kuva: Wikimedia Commons
Kreikkalaiset muistivat huhtikuussa 2012 kukkatervehdyksin itsemurhan tehnyttä entistä apteekkaria. Hän jätti viestin, jossa kertoi, ettei enää selviydy eläkkeellään. Kuva: Wikimedia Commons

Talouskurimus lisäsi eniten miesten itsemurhia.

Itsemurhien määrä Kreikassa kääntyi jyrkkään kasvuun kesäkuussa 2011 ja saavutti huippunsa vuonna 2012.

Käänne osuu ajankohtaan, jolloin Kreikan hallitus esitti maan velkojen maksamista entistä tiukempien säästötoimien avulla. Kansalaiset vastustivat leikkauksia väkivaltaisin mielenosoituksin.

Synkkä trendi paljastui, kun kansainvälinen tutkijaryhmä kävi läpi maan tilastokeskuksen tiedot kuolinsyistä tammikuusta 1983 joulukuuhun 2012.

Tätä tuoreempia lukuja ei ollut käytettävissä silloin, kun professori Charles Branas Pennsylvanian yliopistosta Yhdysvalloista ja hänen kollegansa tekivät tutkimusta.

30 viime vuoden aikana yhteensä 11 505 ihmistä kuoli Kreikassa oman käden kautta. Heistä 9 079 oli miehiä.

Kesäkuussa 2011 itsemurhat lisääntyivät yli 35 prosenttia. Siitä lähtien kreikkalaiset tekivät joka kuukausi keskimäärin 11,2 ylimääräistä itsemurhaa.

Miesten itsemurhien määrä lähti nousuun jo 2008, kun Kreikan talouden nykyinen alamäki alkoi. Tuolloin lisäys oli 13 prosenttia, mikä tarkoittaa joka kuukausi 3,2 itsemurhaa enemmän kuin aiemmin. Kesäkuusta 2011 jokaisen kuukauden itsemurhat lisääntyivät 5,2:lla.

Huhtikuussa 2012 surullinen käyrä kohosi hetkeksi vielä korkeammalle: 9,8 kuolemaa kuukaudessa lisää. Näin kävi sen jälkeen, kun 77-vuotias eläkeläinen ampui itsensä Syntagman aukiolla Ateenassa. Entinen apteekkari kertoi viestissään, että itsemurha oli hänen ainoa mahdollisuutensa arvokkaaseen loppuun. Hän ei halunnut joutua penkomaan roskia ruokaa saadakseen.

Tapausta käsiteltiin laajalti ja yksityiskohtaisesti mediassa, mikä on voinut saada muita ihmisiä päätymään samaan epätoivoiseen ratkaisuun, tutkijat arvelevat.

Toisaalta euron käyttöönottoa Kreikassa tammikuussa 2002 seurasi miesten itsemurhalukujen jyrkkä 27 prosentin lasku, jota tosin kesti vain vähän aikaa.

Talouden epävakaus on vaikuttanut ensisijaisesti miehiin, jotka yhä ovat Kreikassa pääasiallisia perheiden elättäjiä. Tosin toukokuusta 2011 lähtien myös naisten itsemurhat lisääntyivät 2,4:llä joka kuukausi.

Historiallisesti Kreikan itsemurhaluvut ovat olleet alimpia maailmassa. Viime vuosien aikana paineita ja toivottomuutta ovat luoneet korkea työttömyys, kotitalouksien velkaantuminen, hyvinvointipalveluiden ja etuuksien roimat leikkaukset sekä kodittomuus, Branasin ryhmä väittää. Tutkijat korostavat, että säästötoimia harkittaessa pitäisi ottaa huomioon myös päätösten tahattomat terveysvaikutukset.

Tutkimuksen julkaisi British Medical Journal verkkoversiossaan.