Kreikkalaiset muistivat huhtikuussa 2012 kukkatervehdyksin itsemurhan tehnyttä entistä apteekkaria. Hän jätti viestin, jossa kertoi, ettei enää selviydy eläkkeellään. Kuva: Wikimedia Commons
Kreikkalaiset muistivat huhtikuussa 2012 kukkatervehdyksin itsemurhan tehnyttä entistä apteekkaria. Hän jätti viestin, jossa kertoi, ettei enää selviydy eläkkeellään. Kuva: Wikimedia Commons

Talouskurimus lisäsi eniten miesten itsemurhia.

Itsemurhien määrä Kreikassa kääntyi jyrkkään kasvuun kesäkuussa 2011 ja saavutti huippunsa vuonna 2012.

Käänne osuu ajankohtaan, jolloin Kreikan hallitus esitti maan velkojen maksamista entistä tiukempien säästötoimien avulla. Kansalaiset vastustivat leikkauksia väkivaltaisin mielenosoituksin.

Synkkä trendi paljastui, kun kansainvälinen tutkijaryhmä kävi läpi maan tilastokeskuksen tiedot kuolinsyistä tammikuusta 1983 joulukuuhun 2012.

Tätä tuoreempia lukuja ei ollut käytettävissä silloin, kun professori Charles Branas Pennsylvanian yliopistosta Yhdysvalloista ja hänen kollegansa tekivät tutkimusta.

30 viime vuoden aikana yhteensä 11 505 ihmistä kuoli Kreikassa oman käden kautta. Heistä 9 079 oli miehiä.

Kesäkuussa 2011 itsemurhat lisääntyivät yli 35 prosenttia. Siitä lähtien kreikkalaiset tekivät joka kuukausi keskimäärin 11,2 ylimääräistä itsemurhaa.

Miesten itsemurhien määrä lähti nousuun jo 2008, kun Kreikan talouden nykyinen alamäki alkoi. Tuolloin lisäys oli 13 prosenttia, mikä tarkoittaa joka kuukausi 3,2 itsemurhaa enemmän kuin aiemmin. Kesäkuusta 2011 jokaisen kuukauden itsemurhat lisääntyivät 5,2:lla.

Huhtikuussa 2012 surullinen käyrä kohosi hetkeksi vielä korkeammalle: 9,8 kuolemaa kuukaudessa lisää. Näin kävi sen jälkeen, kun 77-vuotias eläkeläinen ampui itsensä Syntagman aukiolla Ateenassa. Entinen apteekkari kertoi viestissään, että itsemurha oli hänen ainoa mahdollisuutensa arvokkaaseen loppuun. Hän ei halunnut joutua penkomaan roskia ruokaa saadakseen.

Tapausta käsiteltiin laajalti ja yksityiskohtaisesti mediassa, mikä on voinut saada muita ihmisiä päätymään samaan epätoivoiseen ratkaisuun, tutkijat arvelevat.

Toisaalta euron käyttöönottoa Kreikassa tammikuussa 2002 seurasi miesten itsemurhalukujen jyrkkä 27 prosentin lasku, jota tosin kesti vain vähän aikaa.

Talouden epävakaus on vaikuttanut ensisijaisesti miehiin, jotka yhä ovat Kreikassa pääasiallisia perheiden elättäjiä. Tosin toukokuusta 2011 lähtien myös naisten itsemurhat lisääntyivät 2,4:llä joka kuukausi.

Historiallisesti Kreikan itsemurhaluvut ovat olleet alimpia maailmassa. Viime vuosien aikana paineita ja toivottomuutta ovat luoneet korkea työttömyys, kotitalouksien velkaantuminen, hyvinvointipalveluiden ja etuuksien roimat leikkaukset sekä kodittomuus, Branasin ryhmä väittää. Tutkijat korostavat, että säästötoimia harkittaessa pitäisi ottaa huomioon myös päätösten tahattomat terveysvaikutukset.

Tutkimuksen julkaisi British Medical Journal verkkoversiossaan.

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä