Julkista terveydenhuoltoa leikattiin rajusti silloin, kun sitä olisi eniten tarvittu.

Kreikkalaisten terveys on heikentynyt maata riivaavan talouskriisin seurauksena.

American Journal of Public Healthin julkaisema tutkimus kertoo, että itsemurhat yleistyivät Kreikassa 23 prosenttia ja henkirikokset 28 prosenttia vuosina 2007–2009. Lisäksi mielenterveysongelmat, päihdeongelmat ja jopa infektiotaudit yleistyivät 2010–2011.

Talouskriisin aikana työttömien määrä on noussut 23 prosenttiin työvoimasta, ja entistä harvemmilla kreikkalaisilla on varaa yksityiseen terveydenhuoltoon. Kun samaan aikaan julkista terveydenhuoltojärjestelmää on yksityistetty ja leikattu kovalla kädellä, on jouduttu tilanteeseen, jossa entistä niukemmilla resursseilla joudutaan hoitamaan entistä suurempia potilasmääriä, tutkijat kirjoittavat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pelkästään vuosina 2009–2011 Kreikan terveysministeriön menoja leikattiin 24 prosenttia. Samaan aikaan perusterveydenhuollon potilasmäärät kasvoivat 22 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat arvioivat leikkausten heikentävän kansanterveyttä tilanteessa, jossa tarve ilmaiselle tai edulliselle terveydenhuollolle on suuri. He pitävät todennäköisenä, että vastaava politiikka johtaa samanlaisiin seuraamuksiin myös muissa kriisimaissa. 

Tutkimuksen julkaisi American Journal of Public Health.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla