Suuronnettomuuksissa suosittu jälkipuinti eli debriefing on ylimainostettua. Nykytiedon mukaan se ei vähennä uhrien riskiä sairastua traumaattisen stressihäiriöön (PTSD). Su...

Suuronnettomuuksissa suosittu jälkipuinti eli debriefing on ylimainostettua. Nykytiedon mukaan se ei vähennä uhrien riskiä sairastua traumaattisen stressihäiriöön (PTSD). Suurin osa kovia kokeneista ei tarvitse kriisiterapiaa, vaan he toipuvat järkytyksestä itsekseen, kirjoittavat Richard J. McNally, Richard A. Bryant ja Anke Ehlers Psychological Science in the Public Interest -lehdessä. Tutkijakolmikon päätelmä perustuu laajaan kirjallisuuskatsaukseen.

Jälkipuinti ryhmissä voi olla jopa vaarallista. "Herkät ihmiset saattavat järkyttyä uudestaan kuullessaan muiden tarinoita. Tapahtuneen välitön pöyhiminen pahimmillaan vain lujittaa traumaa", Richard J. McNally sanoo Science -lehdessä.

Suomessa jälkihoito tuli otsikoihin Estonian onnettomuuden myötä. Sitä annettiin myös Myyrmannin pommiräjähdyksen uhreille, omaisilla ja pelastustyöntekijöille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla