Tämä 4,8 metriä pitkä suistokrokotiiliuros matkusti merellä 590 kilometriä lähetin selässä.
Tämä 4,8 metriä pitkä suistokrokotiiliuros matkusti merellä 590 kilometriä lähetin selässä.

Suistokrokotiilit ovat levittäytyneet maailmalle virtojen kyydissä.

Maailman suurin matelija, suistokrokotiili, on huono uimaan, mutta silti se on onnistunut levittäytymään kaukana toisistaan sijaitseville eteläisen Tyynenmeren saarille.

Australialaistutkijat ovat saaneet selville, miten se sen oikein teki. Hamish Campbell Queenslandin yliopistosta ryhmineen varusti 27 suistokrokotiilia lähettimin ja rekisteröi niiden liikkeitä vuoden ajan. Ilmeni, että krokotiilit tekivät säännöllisesti yli 50 kilometrin reissuja kotikonnuiltaan jokisuistosta avomerelle.
Seurantalaitteet paljastivat, että krokotiilit aloittivat matkansa aina tunnin sisällä vuoroveden vaihtumisesta, mikä mahdollisti virran mukana liftaamisen. Kun vuorovesi kääntyi, krokotiilit hakeutuivat rannoille.

Tutkijat analysoivat uudelleen myös aiempaa aineistoa krokotiileista, joiden liikehdintää on seurattu satelliiteilla valtamerillä. Kun niiden liikkeitä verrattiin merivirtojen liikkeisiin, paljastui, että ne hyödynsivät samaa strategiaa.

Yksi suistokrokotiiliuros matkasi 590 kilometriä 25 päivän aikana juuri silloin, kun paikallinen vuodenaikaismerivirta kehittyi. Toinen krokotiili puolestaan odotti lahdenpohjukassa neljä päivää merivirtojen kääntymistä suotuisiksi.

"Suistokrokotiili on surkea uimari, joten on epätodennäköistä, että se ylittäisi laajoja selkiä uimalla. Se selviää kuitenkin suolavedessä pitkän aikaan syömättä tai juomatta, joten se voi odottaa suotuisia merivirtoja ja surffata niiden mukana pitkiä matkoja myös avomerellä", Campbell sanoo.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Animal Ecology.