Peniksessä on paisauvaiskudosta kolmessa kohtaa, alimpana näkyy virtsaputkea ympäröivä paisuvainen. Kuva: <span class="photographer"><A HREF=http://en.wikipedia.org/wiki/File:Gray1155.png>Wikimedia Commons</A>.</span>
Peniksessä on paisauvaiskudosta kolmessa kohtaa, alimpana näkyy virtsaputkea ympäröivä paisuvainen. Kuva: Wikimedia Commons.

Onnistunut eläinkoe lupaa hoitoja myös miehille, joiden erektiota tuottava paisuvaiskudos on vaurioitunut.

Kirurgit voivat ehkä jonain päivänä rakentaa miehelle uuden, toimivan peniksen paisuvaiskudoksen vaurioituneen tilalle. Tämän mahdollistaa Wake Forestin yliopiston kudosteknologinen läpimurto, jossa rakennettiin kokonaan uusi paisuvaiskudos kanille.

Yhdysvaltain tiedeakatemian Pnas-lehdessä tutkijat raportoivat, kuinka kanin soluja kasvatettiin laboratoriossa peniksen paisuvaiskudokseksi. Kun ne siirrettiin paikalleen, kaneilla oli normaalit seksuaaliset toiminnot ja ne pystyivät tuottamaan jälkeläisiä.

Peniksen toiminnallista paisuvaiskudosta ei ole koskaan korjattu yhtä täydellisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Jatkotutkimuksia totta kai tarvitaan, mutta tuloksemme ovat lupaavia ja ne viittaavat siihen, että teknologialla on huomattava potentiaali auttaa potilaita jotka tarvitsevat peniksen kudosten uudelleenrakentamista", tutkimusta johtanut Anthony Atala sanoi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Toiveenamme on, että potilaat joilla on peniksen synnynnäisiä epämuodostumia, penissyöpä, onnettomuudessa penikseen kohdistunut vaurio ja joissakin tapauksissa myös erektiohäiriöiset voivat hyötyä teknologiasta tulevaisuudessa."

Vaurioituneen paisuvaiskudoksen uudelleenrakentaminen on perinteisesti ollut vaikeaa kudoksen erikoislaatuisen rakenteen ja monimutkaisen toiminnan vuoksi. Normaalia seksuaalista toiminnallisuutta mahdollistavaa hoitoa ei ole ollut olemassa.

Erilaisia kirurgisia keinoja on kokeiltu. Edes monivaiheset operaatio, joihin voi kuulua silikoniproteesi, eivät yleensä ole säilyttäneet normaalia erektiota.

Aiemmin Wake Forestin tutkijat onnistuivat puolinaisen erektion tuottamiseen kaneilla, joille he kehittivät lyhyitä pätkiä paisuvaiskudosta.

He keräsivät sileää lihaskudosta ja verisuonten sisäpintojen solutyyppiä vastaavia soluja eläinten paisuvaiskudoksesta. Sitten he monistivat näitä laboratoriossa.

Solut siirrettiin kolmiulotteiseen muottiin, joka tuki soluja niiden kehittyessä. Kuukauden päästä muotin siirtämisestä eläinten penikseen verisuonet alkoivat muodostaa toimivia rakenteita.

Kun eläinten annettiin pariutua naaraiden kanssa, kahdeksassa tapauksessa kahdestatoista naaraan vaginassa oli spermaa. Neljä naarasta tuli tiineeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla