Tulevaisuus on kuhien (Stizostedion lucioperca), ennustaa filosofian lisensiaatti Jyrki Lappalainen väitöskirjassaan . Ilmaston lämpeneminen tietää nyk...

Tulevaisuus on kuhien (Stizostedion lucioperca), ennustaa filosofian lisensiaatti Jyrki Lappalainen väitöskirjassaan . Ilmaston lämpeneminen tietää nykyistä tukevampia kuhakantoja ja suurempia saaliita. Hyvinä kesinä syntyy voimakkaita vuosiluokkia, koska lämpötila heijastuu suoraan poikasten määrään ja kokoon. Mitä pidempi kuhan poikanen on ensimmäisenä syksynä, sitä todennäköisemmin se selviää hengissä talven yli.

Helsingin yliopistossa väitellyt Lappalainen setvi eri ympäristötekijöiden vaikutusta kuhan kannanvaihteluihin. Ilman ja veden lämpötilan lisäksi hän tutki suolapitoisuuden, veden korkeuden ja näkösyvyyden sekä tuulen suunnan ja voimakkuuden vaikutuksia. Muuttujia verrattiin kuhan poikasten määrään, pituuteen ja kasvuvauhtiin. Lisäksi seurattiin aikuisten kuhien vuosiluokkien kokoa ja saalismääriä. Työ perustui suomalaisten ja virolaisten tutkijoiden keräämiin aikasarjoihin. Lappalainen keskittyi erityisesti Helsingin Vanhankaupunginlahden Pärnunlahden kuhapopulaatiohin.

Kuhan paras uisteluaika alkaa kudun päätyttyä kesäkuun puolivälissä ja jatkuu aina heinäkuun loppuun asti. Hämärässä saalistava kuha viihtyy merialueiden lisäksi maan eteläosan ruskea- ja samevetisissä isohkoissa järvissä. Se on ammattikalastajien neljänneksi tärkein saalislaji Suomen rannikkovesillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla