Ostoskuittien muovimyrkky bisfenoli-A häiritsee maanantaina julkaistun tutkimuksen mukaan myös dna-korjausprosessia sukkulamadoilla ja aiheuttaa niillä hedelmättömyyttä.
 

Äskettäin on huolestuttu siitä, että ostoskuittien muovimyrkky bisfenoli-A imeytyy ihon läpi. Havainnon vuoksi etenkin raskaana olevia naisia kehotetaan välttämään ostoskuittien käsittelyä. Ainetta on myös monissa ruoka- ja juomapakkauksissa. Yhdysvalloissa jotkut osavaltiot ovat kieltäneet bisfenoli-A:n lasten tuotteista, mutta käytännössä kaikki ihmiset altistuvat sille.

Bisfenoli-A:n on aiemmin epäilty aiheuttavan monenlaisia sairauksia, kuten sydäntauteja, diabetestä ja keskenmenoja.

Bisfenoli-A voi steriloida sukkulamatoja ja tappaa niiden alkioita, kävi ilmi PNAS-lehdessä maanantaina julkaistusta tutkimuksesta. Sukkulamato on yleinen tutkijoiden käyttämä malliorganismi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Harvardin yliopiston lääketieteen tutkijat Patrick Allard and Monica Colaiacovo testasivat bisfenoli A:n vaikutusta sukkulamatojen munasolujen ja siittiöiden solunsisäisiin prosesseihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat huomasivat, että bisfenoli-A heikentää joitakin dna:n korjausmekanismeja soluissa, joista sukusolut muodostuvat. Altistus bisfenoli-A:lle myös rikkoi kromosomeja ja johti solukuolemaan.

Löydökset viittaavat tutkijoiden mukaan siihen, että bisfenoli-A voi vastaavalla mekanismilla häiritä myös ihmisen lisääntymistä.

Ostoskuittien muovimyrkky bisfenoli-A imeytyy ihon läpi

Sisältö jatkuu mainoksen alla