Kuitu tekee hyvää käymällä. Kuva: iStock
Kuitu tekee hyvää käymällä. Kuva: iStock

Runsaskuituinen dieetti korjasi diabeetikoiden glukoosiarvot.

Ravitsemusasiantuntijat muistuttavat meitä jatkuvasti kuitujen tärkeydestä. Ne sisältävät tarpeellisia kivennäisaineita ja vitamiineja. Ne lisäävät kylläisyyden tunnetta ja auttavat painonhallintaa. Ne edistävät suolentoimintaa. Ne tervehdyttävät rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa ja vähentävät pahaa kolesterolia.

Neuvoista huolimatta kuidut, etenkin viljojen kuidut, ovat viime vuosina olleet vastatuulessa, kun gluteenittomasta ruokavaliosta on tullut megatrendi ja moni on ryhtynyt välttelemään kaikkia huonosti imeytyviä hiilihydraatteja.

Ei kannattaisi vältellä, ellei todella ole herkkä viljan sitkoproteiinille tai pode ärtyneen suolen oireyhtymää. Tuoreen Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kuidut ja nimenomaan liukenemattomat kuidut, joita viljat sisältävät, tekevät hyvää suolistobakteereillemme ja edelleen verensokerillemme.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuloksia syntyy nopeasti

Vanhastaan on ajateltu, että verensokerin säätelyyn tarvitaan etenkin liukenevia kuituja, joita on hedelmissä, marjoissa ja kasviksissa. Liukenemattomien kuitujen tärkeys nousi esiin Rutgersin yliopiston mikrobiologian professorin Liping Zhaon johtamassa tutkimuksessa, johon osallistui 44 kakkostyypin diabeetikkoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

27 heistä söi kolmen kuukauden ajan ruokaa, joka sisälsi runsaasti liukenemattomia kuituja, kuten täysjyväviljoja, prebiootteja ja luontaishoitojen kuituvalmisteita. 16 verrokin ruokavalio oli muuten sama, mutta kuitulisä puuttui.

Kuukauden kuluttua hemoglobiinin A1c-arvo, joka kertoo veren glukoositason, oli parantunut kaikilla. Sitten kuidut näyttivät voimansa, ja kokeilun päättyessä peräti 24 kuidun syöjän glukoosiarvo oli palautunut normaaliksi. Verrokeista samaan pääsi puolet.

Insuliinin eritys vauhdittuu

Zhao halusi varmistaa, että hyvä tulos johtui nimenomaan kuiduista. Hän siirsi hiiriin suolistobakteereja, jotka oli kerätty dieettiläisiltä ennen koetta ja sen jälkeen. Kuiduilla ravitut bakteerit pitivät hiirtenkin verensokerin kunnossa.

Sekin selvisi, miten sulamaton kuitu auttaa glukoosin hallinnassa. Kun kuitu päätyy paksusuolen bakteereille, ne panevat sen entsyymeillään käymään, fermentoitumaan. Silloin syntyy lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka puolestaan kiihdyttävät insuliinin eritystä.

Insuliini on elimistölle elintärkeä hormoni. Solut tarvitsevat sitä kerätessään verenkierrosta glukoosia polttoaineekseen. Diabeetikoilla insuliinia valmistuu liian vähän tai se vaikuttaa heikosti, ja glukoosia kertyy vereen.

Zhao ja kollegat tunnistivat paksusuolesta 141 bakteerilajia, jotka fermentoivat kuitua. Niistä 15 riemastui kuitudieetistä: ne runsastuivat ja voivat erityisen hyvin. Zhao uskoo, että tästä ydinjoukosta saadaan apua diabeteksen hoitoon.

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että helpoin tapa vaalia glukoosiarvoaan on pitää huolta runsaasta liukenemattomien kuitujen saannista. Silloin paksusuolessa jylläävät hyvät bakteerit. Pahat bakteerit hupenevat, haitalliset aineenvaihduntatuotteet, kuten indoli ja rikkivety, vähenevät, ja glukoosiarvot pysyvät kunnossa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018

Sisältö jatkuu mainoksen alla