Suomalaistutkijat ovat kehittäneet nopeita valopulsseja lähettävän laserin, joka perustuu optisiin kuituihin ja kvanttimekaanisiin peileihin. Suuritehoinen, lyhyitä optisia pulsseja lähettävä kuitulaser soveltuu erityisesti materiaalien mikrotyöstöön, ...

Suomalaistutkijat ovat kehittäneet nopeita valopulsseja lähettävän laserin, joka perustuu optisiin kuituihin ja kvanttimekaanisiin peileihin. Suuritehoinen, lyhyitä optisia pulsseja lähettävä kuitulaser soveltuu erityisesti materiaalien mikrotyöstöön, biotekniikkaan ja ultranopeaan spektroskopiaan. Laserin odotetaan valtaavan markkinoita erinomaisen suorituskykynsä ja luotettavuutensa ansiosta, ja sen hinta tulee kilpailukyiseksi massavalmistuksessa Suomessa. Laserin kaupallinen valmistus käynnistyy ensi vuonna.

"Kuitulaser lähettää valopulsseja yhden mikrometrin aallonpituudella, jota toistaiseksi ovat hallinneet suurikokoiset titaani-safiirilaserit. Etuna on sen pienuus, se on peräti 50 kertaa pienempi kuin titaani-safiirilaser ja paino on vain 100 grammaa. Lisäksi aallonpituutta on mahdollista säätää", kertoo professori Markus Pessa. Kuitulaser on kehitetty Tampereen teknillisen yliopiston Optoelektroniikan tutkimuskeskuksessa (ORC). Hanketta rahoittaa muun muassa Suomen akatemia, kerrotaan akatemian verkkosivulla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla