Lähitulevaisuudessa ikkunoille saattaa ilmaantua ennen näkemättömiä keltaisia petunioita, pielikkejä ja häpykannuksia. Japanilaistutkijat ovat nimittäin nyt tunnistaneet entsyymin, joka tekee kukan terälehdet keltaisiksi. Nykybiotekniikan keinoin tätä ...

Lähitulevaisuudessa ikkunoille saattaa ilmaantua ennen näkemättömiä keltaisia petunioita, pielikkejä ja häpykannuksia. Japanilaistutkijat ovat nimittäin nyt tunnistaneet entsyymin, joka tekee kukan terälehdet keltaisiksi. Nykybiotekniikan keinoin tätä entsyymiä tuottava geeni voitaisiin siirtää muihin kasveihin.



Tohokyn yliopiston Tory Nakayama työtovereineen tarvitsi 32 kiloa leijonankidan nuppuja saadakseen riittävästi entsyymiä sen tunnistamista varten. Tällaisen nuppumäärän kokoamiseksi piti riipiä peräti 16 000 kasvia.



Entsyymi on nimeltään aureusidiinisyntaasi, ja se valmistaa terälehdissä auroniflavonoidia, joka on keltainen pigmentti. Tuloksen julkaisi Science, ja siitä kertoivat verkkouutisissaan BBC ja Scientific American.