Kevätiskosmehiläinen (Colletes cunicularius) lankeaa Ophrys exaltata -orkidean tuoksuun. Kuva: <span class="photographer">NJ Vereecken.</span>
Kevätiskosmehiläinen (Colletes cunicularius) lankeaa Ophrys exaltata -orkidean tuoksuun. Kuva: NJ Vereecken.

Orkidea houkuttaa mehiläisen pölytysvisiitille lupaamalla tälle vierasta lempeä.

Naisen tuoksu huumaa kukkamaailmassakin: orkidea huijaa urosmehiläisiä tuoksumalla naarasmehiläiseltä. Kun lemmenkipeä mehiläisuros lankeaa kutsuun ja yrittää paritella kukkaa, orkidea pölyttyy touhun sivutuotteena.

Nicolas Vereecken ja Florian Schiestl Zürichin yliopistosta ovat nyt havainneet uuden kikan orkideoiden houkutusrepertuaarissa.

Kun he tutkivat 15 Colletes cunicularius - mehiläispopulaatiota sekä mehiläisen tuoksua matkivaa Ophrys exaltata -orkideaa, ilmeni, että kukkien tuoksu säännönmukaisesti poikkesi hieman yhdyskunnissa elävien naaraiden tuoksusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Yllätyimme kovasti, sillä jos orkideoiden lisääntyminen nojaa mehiläisnaaraan matkimiseen, tuoksun pitäisi olla mahdollisimman samankaltainen", Schiestl selittää New Scientistissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paitsi tietenkin siinä tapauksessa, että uros kiihottuu vieraista. Koska mehiläiset eivät matkusta kovinkaan kauas, Vereecken ja Schiestl arvelivat, että sisäsiittoisuus saattaa olla mehiläisyhdyskunnan ongelma ja syy paritteluhaluihin ulkopuolisen kanssa.

Koe paljasti, että urosmehiläiset todella ovat heikkoina eksoottisiin tuoksuihin. Jos ne saivat valita naapurinaaraan feromoneilla suihkutetun houkuttimen tai toisen yhdyskunnan naaraan tuoksulla varustetun välillä, uusi tuoksu kutsui mehiläisurosta puolet useammin.

Orkidean tuoksu oli vielä tätäkin houkuttavampi. Urokset lankesivat sen kukkaan viisi kertaa helpommin kuin oman yhdyskunnan naaraaseen.

Tutkimuksen julkaisi PNAS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla