Eukalyptus tekee koekaivauksen kullanetsijöiden puolesta.
Eukalyptus tekee koekaivauksen kullanetsijöiden puolesta.

Eukalyptus imee jalometallia lehtiinsä maaperän esiintymistä.

Kullanetsijät ovat silloin tällöin tavanneet ripauksen kultaa eukalyptuspuita kasvavasta maasta. Kulta on peräisin maahan pudonneista eukalyptusten lehdistä, osoittavat nyt australialaiset tutkijat artikkelissaan Nature Communications -lehdessä. Eukalyptukset nostavat kultaa veden mukana maaperästä jopa kymmenien metrien syvyydessä olevista esiintymistä ja varastoivat sitä lehtiinsä. Ominaisuutta voisi käyttää uusien kultaesiintymien tunnistamiseen.

Melvyn Lintern Australian valtiollisen tutkimuslaitoksen CSIRO:n luonnonvarainarviointiosastosta kollegoineen havaitsi, että tietyillä kasvupaikoilla eukalyptusten lehdet sisältävät kultahiukkasia. Kun lehdet putoavat, kulta palaa maahan eukalyptuksen alle.

Eukalyptusten lehdistä on havaittu kultaa aiemminkin, mutta on luultu, että se on tullut lehden pintaan tuulen puhaltamana pölynä. Nyt osoitettiin, ettei kulta ole pinnalla vaan lehden sisässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuivilla paikoilla kasvavat eukalyptukset imevät juurillaan vettä jopa kymmenien metrien syvyydestä. Yhdeltä tutkitulta paikalta löytyi kultaesiintymä 35 metrin syvyydestä, minne eukalyptuksen juuret olivat kurottuneet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lehtien kulta voisi johdattaa uusien kultaesiintymien jäljille varsinkin alueilla, joissa on syvä maaperä, tutkijat ehdottavat. Tällä tavoin etsien vältettäisiin turhia koekaivauksia nykyistä tehokkaammin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla