Sveitsiläinen bioteknologiayritys Syngenta ilmoitti äskettäin lahjoittavansa ns. kultaisen riisin siemenet ja geneettiset linjat humanitaariseen projektiin. Ha...

Sveitsiläinen bioteknologiayritys Syngenta ilmoitti äskettäin lahjoittavansa ns. kultaisen riisin siemenet ja geneettiset linjat humanitaariseen projektiin. Hanke mahdollistaa lajikkeen käyttöönoton maissa, joiden viljelijöillä ei ole mahdollisuuksia ostaa siemeniä. Muuntogeenisen riisin kehittäjät Ingo Potrykus ja Peter Bayer toivovat, että he pääsevät pian esittelemään kultaisen riisin 16 kehitysmaanmaan viljelijöille.

A-vitamiinia sisältävä kultainen riisi on yksi tunnetuimmista gm-kasveista. Nimi tulee kuoritun jyvän väristä: se on beetakaroteenin vuoksi kellertävä. Lajike syntyi vuonna 1999, kun sveitsiläis-saksalainen tutkijaparin onnistui siirtää riisilajikkeeseen yksi bakteerigeeni ja kaksi keltanarsissin geeniä. Siirtojen avulla riisin jyviin on lisätty betakaroteenia eli A-vitamiinin esiastetta. Riisi auttaisi kehitysmaita taistelussa yksipuolisen ravinnon aiheuttamaa pikkulasten vajaakehitystä ja sokeutumista vastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla