Perun Madre de Dioksen metsää.
Perun Madre de Dioksen metsää.

Kullan ennätyksellinen hinta on jopa kuusinkertaistanut metsäkadon Perun Amazonissa.

Metsäkato on lisääntynyt kuusinkertaiseksi osissa Amazonia kultaryntäyksen seurauksena, raportoi Duken yliopiston tutkimus.

Tutkijat analysoivat Nasan satelliittikuvia kuudelta viime vuodelta sekä kullan hintatietoja ja elohopean vientitilastoja. Tarkoituksena oli selvittää mahdollinen syy-yhteys Perun Madre de Dioksen  alueen metsien häviämiseen.

Noin 7000 hehtaaria metsää ja kosteikkoja on raivattu kahden kaivoksen tieltä 2003-2009, ja metsäkato on entisestään kiihtynyt kolmen viime vuoden aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Näiden kahden suurkaivoksen lisäksi eri puolella Madre de Diosta on lukuisia pieniä, laajenevia kaivoksia", sanoo alueanalyytikko Jennifer Swenson. Kaivostoimintaa on harjoitettu alueella inkojen ajoista asti, mutta kullan ennätyksellinen hinta on piiskannut kaivuun ylikierroksille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suuri osa satelliittikuvissa havaitusta metsäkadosta onkin köyhien "käsityöläiskaivajien" aikaansaannosta.

"Syy ei siis ole yksin yhden yritysgoljatin, vaan osallisia on useita", Swenson toteaa.

Artesaanikaivajilla ei useinkaan ole modernia teknologiaa käytettävissään, eikä heillä ole tietoa kaivostoiminnan vaikutuksesta ympäristöön tai terveyteen. Heillä on harvoin mitään turvatoimia, vaan elohopea, jota he käyttävät kullan erottamiseen, pääsee suoraan ympäristöön.

Tutkimuksen julkaisi PLoSONE.

Sisältö jatkuu mainoksen alla