Maatalouskeksinnöt ovat levinneet itä-länsiakselilla helpommin.
Maatalouskeksinnöt ovat levinneet itä-länsiakselilla helpommin.

Leveä maa on parempi kuin pitkä.

Kulttuurinen moninaisuus säilyy suurempana valtioissa tai sitä suuremmissa maantieteellisissä kokonaisuuksissa, jos ne ovat suhteellisesti enemmän pohjois-eteläsuuntautuneita kuin itä-länsisuuntautuneita.

Tämä Stanfordin yliopiston David Laitinin ja hänen työtoveriensa havainto vahvistaa kuuluisan biologin ja maantieteilijän Jared Diamondin teoriaa, jonka mukaan kulttuurinen yhdenmukaistuminen etenee jouhevammin itä-länsisuunnassa.

Poikittaisella maantieteellisellä akselilla maanviljelyskeksinnöt kulkeutuvat helpommin ilmaston samankaltaisuuden takia. Samalla leviävät muutkin kulttuurivaikutteet kuten kieli. Diamondin mukaan itä-länsisuunnan hallitsevuus selittää myös Euraasian historiallista menestystä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Laitin ja kumppanit testasivat Diamondin olettamusta tarkastelemalla suurta joukkoa maailman nykyvaltioita ja tukimusta varten luotuja maantieteellisiä kokonaisuuksia sekä näiden kielellistä kirjoa. Kielten runsaus edusti heidän analyysissään kulttuurista moninaisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Moninaisuus ei tässä tarkastelussa ollut myönteinen ominaisuus. Se näet yhdistyy tutkimusten mukaan muun muassa hitaampaan talouskasvuun, vähäisempään keskinäiseen luottamukseen, suurempaan paikallisen väkivallan todennäköisyyteen ja heikompiin julkisiin palveluihin.

Tutkimuksen julkaisi Pnas. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla