Kalaverkon valmistus on kulttuurin välittämä taito. Kuva: Wikimedia Commons
Kalaverkon valmistus on kulttuurin välittämä taito. Kuva: Wikimedia Commons

Pieni ryhmä voi jopa kadottaa opitut keksinnöt.

Ihmisen kyky säilyttää kulttuurisia keksintöjä on kiinni ryhmän koosta. Suurempi joukko ihmisiä takaa paremmin tietojen ja taitojen säilymisen, osoittaa Naturessa julkaistu tutkimus.

Ranskalaisen Montpellier'n yliopiston Maxime Derex tutki ryhmäkoon merkitystä antamalla opiskelijoiden pelata tietokonepeliä, jossa voi oppia yksinkertaisen ja vaativamman tehtävän.

Pelaajat jaettiin erikokoisiin ryhmiin. Kunkin osallistujan piti itsellisesti suoriutua helpommasta keihään kärjen värkkäämisestä sekä vaativammasta kalaverkon kyhäämisestä. Suorituksen onnistumisen mukaan he saivat "elämiä", helpommasta vähemmän kuin vaikeammasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keihäänkärjen valmistustaito pysyi ennallaan pienemmässä ryhmässä ja parani suuremmassa. Sitä vastoin vaikeammassa verkon valmistuksessa pikkuryhmäläisten taso laski mutta ison ryhmän jäsenten taidot pysyivät ennallaan. Suuremmassa ryhmässä oli tarjolla enemmän muiden jäsenten erilaisia mallisuorituksia verkon valmistuksesta, mikä ylläpiti jäsenten osaamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus vihjaa, että ihmislajin historiassa yhteisön pienenemiset ovat tarkoittaneet merkittävää uhkaa menettää kulttuurin välittämiä tietoja ja taitoja. Sittemmin ihminen on keksinyt keinoja säilöä kulttuurista tietoa pysyvästi, mikä on saattanut vähentää ryhmäkoon merkitystä keksintöjen säilyttämisessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla