Kuva: <span class="photographer">NOAA.</span>
Kuva: NOAA.

Jääkauden jälkeen koettiin kaksi valtavaa hiilidioksidipulssia.

Valtameret nielevät hiilidioksidia siten, että hiili sitoutuu yhteyttävään planktoniin ja vaipuu kuolleen planktonin mukana meren pohjaan. Nyt Coloradon yliopiston tutkijat ovat havainneet, että valtameri voi myös röyhtäistä suuren osan nielemästään hiilidioksidista takaisin ilmakehään. Näin on tapahtunut viimeisen jääkauden lopulla noin 18 000 vuotta sitten ja toisen kerran noin 13 000 vuotta sitten.

Tutkijat mittasivat pohjasedimentteihin hautautuneiden huokoiseläinten hiili-isotooppi 14:n pitoisuuksia. Isotoopin määrä pysytteli tasaisena 40 000 vuotta, mutta viimeisen jääkauden jälkeen havaittiin kaksi voimakasta pulssia. Niiden aikana ilmakehään vapautui arviolta 600 miljardia tonnia hiiltä. Suurin osa hiilidioksidista sitoutui metsiin, jotka valtasivat vetäytyvän mannerjään alta vapautuneita alueita.

Tutkimusta johtaneiden Thomas Marchitton ja Scott Lehmanin mukaan hiilidioksidin vapautuminen johtui muutoksista syvän meren virtauksissa. Niiden ansiosta pohjan hiilidioksidipitoinen vesi virtasi takaisin meren ylempiin kerroksiin, ja osa siitä vapautui ilmakehään. Virtausten muuttuminen johtui ilmeisesti sulavien jäämassojen liukenemisesta mereen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksesta kertoi Sciencen verkkoversio.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla