Pelon aiheuttama stressi pahentaa sepelvaltimotautikohtauksen lopputulosta. 

Kuolemanpelko iskee enemmän tai vähemmän vääjäämättä, kun ihminen tuntee ankaria sydänoireita. Voimakas stressi kuitenkin lisää sydänsairaan tulehdusta sydämessä, mikä puolestaan kehnontaa toiveita elpymisestä, raportoivat brittitutkijat European Heart Journal -julkaisussa.

Sepelvaltimotautikohtauksen oireita ovat rintakipu, hengenahdistus, hikoilu ja pahoinvointi, ja se voi edetä sydäninfarktiksi.

Tutkijat kartoittivat yli 200 lontoolaissairaalaan kiidätetyn sepelvaltimotautikohtauspotilaan ahdistusta ja pelkoa ja mittasivat tulehduksesta kielivän TNF-alfa-tekijän pitoisuutta veressä. Kuukauden kuluttua tutkijat tekivät potilaiden luo kotikäynnin ja tutkivat sekä potilaan sydämen toimintaa että stressihormoni kortisolin pitoisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Havaitsimme, että kuolemanpelko ei ole pelkkä emotionaalinen reaktio, vaan sillä on biologisia vaikutuksia. Voimakas kuolemanpelko yhdistyi nelinkertaiseen tulehdusriskiin, jota mitattiin kohonneiden TNF-alfa-tekijöiden avulla", sanoo Andrew Steptoe Lontoon University Collegesta. "Tulehdusreaktio taas vaurioittaa sydäntä ja lisää uuden sydänkohtauksen riskiä."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Emotionaalisen stressin voimakkuus ei liittynyt aiempiin sydänkohtauksiin, mutta tulokset viittaavat siihen, että ankarat kivut voimistavat pelkoa, ja se korostuu sosiaalisesti eristyneemmissä ja varattomammissa potilaissa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla