Kuolleisuuden alue-erot ovat Suomessa ahkerasta terveyskampanjoinnista huolimatta suuret. Ahvenanmaalaisten odotettavissa oleva elinikä on kaikkein pisin, Euroopan huipputasoa. Seuraavaksi pitkäikäisimpiä ovat muut Länsi-Suomen asukkaat, ja mitä kauemm...

Kuolleisuuden alue-erot ovat Suomessa ahkerasta terveyskampanjoinnista huolimatta suuret. Ahvenanmaalaisten odotettavissa oleva elinikä on kaikkein pisin, Euroopan huipputasoa. Seuraavaksi pitkäikäisimpiä ovat muut Länsi-Suomen asukkaat, ja mitä kauemmas itään ja pohjoiseen siirrytään, sitä nuorempina ihmiset keskimäärin tuupertuvat. Osaselitys voi piillä pohjavedessä, osoittaa Journal of Epidemiology and Community Health -lehdessä tänään julkaistava suomalaistutkimus.

Sen mukaan Itä-Suomessa, missä pohjavesi on kaikkein pehmeintä, saadaan kaikkein eniten sydänkohtauksia. Pehmeys ja sydänkohtaukset vähenevät länteen päin siirryttässä. Rannikolla, missä pohjaveden kovuus on suomalaisittain huipussaan, podetaan myös vähiten sydän- ja verisuonitauteja. Tutkimuksessa yhdistettiin tiedot suomalaismiehille vuosina 1983, 1988 ja 1993 sattuneista ensimmäisistä sydänkohtauksista ja pohjaveden laadusta.

Veden kovuutta säätelevistä tekijöistä kaikkein tärkein on kalsium. Kovuutta tuo myös magnesium ja jonkin verran borium, strontium, rauta, kupari ja sinkki. Kalsium vaikuttaa edullisesti veren rasva-arvoihin ja magnesium puolestaan suojaa sydäntä hieman samalla tavalla kuin uudet sydänlääkkeet, ns. kalsiumsalpaajat.

Veden koostumuksen kytky sydänkuolemiin ei ole tieteelle uusi. Suomalaiset havaitsivat merkkejä yhteydestä jo yli 20 vuotta sitten.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla