Kuparia saa muun muassa näistä ruoka-aineista.
Kuparia saa muun muassa näistä ruoka-aineista.

Toisaalta kupari on elimistölle välttämätöntä.

Kupari kuuluu aineisiin, jotka ovat pieninä määrinä elimistölle välttämättömiä ja suurina määrinä myrkyllisiä. Väliin jää alue, jossa voi olla vaikea sanoa, onko aine enemmän hyödyksi vai haitaksi. Vastikään havaittiin, että pienehköt kuparimäärät altistavat aivoja rappeuttavalle Alzheimerin taudille, mutta tutkijat eivät ole varmoja, miten pienet. Rochesterin yliopistossa New Yorkin osavaltiossa Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen julkaisi Pnas-lehti.

Tutkimuksessa hiirille annettiin juomavedessä kuparia kolmen kuukauden ajan sellaisia määriä, jollaisia voi tulla ihmisten juomaveteen talousvesiputkista tai tavallisesta ruoasta ja joita on pidetty haitattomina. Kupari kuitenkin kertyi aivojen verisuonten seinämiin ja alkoi estää Alzheimer-plakkeja tuottavien aineiden normaalia siivoamista pois aivoista. Suonten seinämässä on tiettyä proteiinia, joka terveistä aivoista poistaa plakkiainekset, mutta nyt tämä toiminta häiriintyi.

Seuraavaksi samaa kupariannostelua kokeiltiin hiiriin, joille oli kokeellisesti aiheutettu Alzheimerin tauti. Niiden aivoverisuonten seinämät vuotavat niin, että kupari pääsi vapaasti aivokudokseen. Siellä kupari lisäsi plakkiainesten tuotantoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kupari voi siis ajan mittaan sekä edistää Alzheimerin taudin syntyä että kiihdyttää taudin etenemistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat kuitenkin korostavat, etteivät toistaiseksi tiedä, millainen kupariannos olisi terveydelle ihanteellinen. Kuparia on vaikea vältellä, koska sitä tulee kupariputkien lisäksi muun muassa punaisesta lihasta, simpukoista, äyriäisistä ja pähkinöistä sekä monista hedelmistä ja vihanneksista. Kuparin välttely olisi myös vaarallista, sillä elimistö tarvitsee pieniä kuparimääriä välttämättä muun muassa hermotoimintaan, luiden kasvuun, sidekudoksen muodostukseen ja hormonieritykseen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla