Merkuriusta on kuvattu sen aiemmilla ylilennoilla. Tämän kuvan otti japanilainen aurinkoteleskooppi.
Merkuriusta on kuvattu sen aiemmilla ylilennoilla. Tämän kuvan otti japanilainen aurinkoteleskooppi.

Seuraavan kerran näin komea ylikulku näkyy Suomessa vasta 2049.

Aurinkokuntamme pienin planeetta Merkurius ohittaa tänään maanantaina Auringon, ja tapahtumaa pystyy seuraamaan poikkeuksellisen hyvin Suomessakin.

Ylikulku näkyy kello 14.12 alkaen kaikkialla maassa ja päättyy klo 21.41, jolloin Aurinko tosin on näkyvillä enää vain pohjoisimmassa Suomessa.

Merkuriuksen ylikulku on periaatteessa samankaltainen tapahtuma kuin auringonpimennys: Merkurius kulkee Maan ja Auringon välistä, ja peittää siksi osan Auringon pinnasta. Ylikulku ei kuitenkaan ole yhtä helposti havaittavissa, koska pikkuplaneetta on meistä niin kaukana, että se peittää Auringosta vain vaivaiset 0,004 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Merkurius erottuu kaukoputken suotimissa pienenä pisteenä Aurinkoa vasten. Pieni sisäplaneetta tulee Auringon länsireunalle päiväntasaajan kohdalla ja poistuu kaakossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tähtiyhdistykset ympäri Suomen kutsuvat tänään yleisöä katsomaan tapahtumaa kaukoputkillaan ja tähtitorneissaan. Ylikulkutapahtumien ajat ja paikat Helsingistä Utsjoelle voi tarkistaa tähtitieteellisen seuran Ursan sivuilta.

Esimerkiksi Helsingissä yleisöllä on vapaa pääsy Kaivopuiston tähtitorniin kello 14 alkaen.

Merkuriuksen ylikulkua voi seurata vaivatta myös Euroopan avaruusjärjestön Esan verkkosivuilla.

Ylikulkua voi tarkkailla myös omin päin, mutta ei ilman sopivia apuvälineitä. Avuksi tarvitaan tehokas kiikari tai kaukoputki, sillä paljain silmin Merkuriusta ei Aurinkoa vasten erota. Kaukoputken suurennoksen on oltava noin 50-kertainen

Missään nimessä pikkuplaneettaa ei kannata kytätä katsomalla suoraan Aurinkoon, koska se voi vaurioittaa silmien verkkokalvoja sekunneissa. Kiikarin tai kaukoputken linssiä käytetään katselun sijaan tapahtuman heijastamiseen pahville tai vastaavalle alustalle. Ohjeet tähän löytyvät Ursan sivuilta.

Kiikarilla tai kaukoputkella voi katsoa suoraan kohti Aurinkoa vain, jos laittaa linssin eteen hyvälaatuisen aurinkosuodattimen tai suodatinkalvon. Ne päästävät läpi vain miljoonasosia kaikesta valosta. Edullisten kaukoputkien mukana tulevat ruuvattavat suotimet eivät välttämättä ole riittävän turvallisia, Ursa muistuttaa sivuillaan.

Suotimen kanssakin linssin saa suunnata Aurinkoon vain pariksi minuutiksi kerrallaan, ettei se kuumene liikaa.

Merkuriuksen kulku Auringon editse on suhteellisen harvinaista. Vuosisadan aikana taivaallinen näytelmä toistuu 12–14 kertaa.

Tällä vuosisadalla se näkyy maapallolla seuraavan kerran 2019 ja 2032, molemmilla kerroilla marraskuussa. Suomessa ylikulku näkyy hyvin kuitenkin seuraavan kerran vasta 2049.

Merkuriuksen läpimitta on vain 4 879 kilometriä. Esimerkiksi Kuun läpimitta on 3 474 kilometriä. Planeettaa on vaikea nähdä yleensäkään taivaalla, koska se on aina lähellä Aurinkoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla