Kolme avaruuslentäjää kuvattiin rahtialus SpaceX Dragonin ruuman ovella 9. maaliskuuta. Jo silloin varauduttiin siihen, että Maasta olisi tullut vaarallisia hiukkasia viruksineen. Kuvassa Nasan Andrew Morgan (ylhäällä vasemmalla), Venäjän avaruusohjelman Oleg Skripotshka ja Nasan Jessica Meir (oikealla). Kuva: Nasa
Kolme avaruuslentäjää kuvattiin rahtialus SpaceX Dragonin ruuman ovella 9. maaliskuuta. Jo silloin varauduttiin siihen, että Maasta olisi tullut vaarallisia hiukkasia viruksineen. Kuvassa Nasan Andrew Morgan (ylhäällä vasemmalla), Venäjän avaruusohjelman Oleg Skripotshka ja Nasan Jessica Meir (oikealla). Kuva: Nasa

Kuuraketin viimeistely on jäissä. Avaruusyhtiö Blue Origin on valmistellut turisteja avaruuteen viruksesta huolimatta. Marsiin lähtee 2020 vain yksi mönkijä kahdesta.

Harvaan paikkaan voi maapallolla enää paeta pandemiaa. Ehkä siis avaruuteen?

Tuskinpa kukaan ajattelee avaruuslentoa tuolta kantilta, pakopaikkana. Sekään ei sitä paitsi onnistu. Moni avaruuteen suuntautuva hanke on nyt jäissä.

Parin hankkeen etenemistä toivotaan kovin. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa ilmoitti viime viikon lopulla, että se vie 27. toukokuuta avaruusasemalle kaksi astronauttia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lento tehdään yksityisellä SpaceX:n miehistöaluksella ja kantoraketilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Se on jymyuutinen. Yhdysvallat ei näet ole vienyt astronauttejaan avaruuteen lähes kymmeneen vuoteen omalla aluksella. Kaikki miehitetyt lennot asemalle on tehty heinäkuun 2011 jälkeen Venäjän Sojuz-aluksella ja Kazakstanin maaperältä Baikonurista.

Lisäksi Nasa ilmoitti maaliskuussa, että koronasta huolimatta se aikoo viedä 2–4 astronauttia Kuun etelänavan läheisyyteen ja pian, vuoden 2024 loppuun mennessä. Jo ennestään kuulentojen eli Artemis-hankkeen aikataulua oli kiristetty.

Maaliskuun lopulla Nasa joutui kuitenkin seisauttaman osan hankkeesta. Jättimäistä SLS-kantorakettia ei tällä erää koota. SLS:n tarkoitus olisi vauhdittaa miehistöalus Orion Kuun ympäri jo 2022.

Nasan Michoudin kokoomatehdas New Orleansissa Lousianassa ja Stenniksen avaruuskeskus Hancockissa Mississipissä määrättiin sulkemaan ovensa maaliskuun lopulla.

Nasan muutama työntekijä oli saanut koronatartunnan. Työntekijöiden ja hallien lähiyhteisöjen terveys on tietysti myös Nasassa etusijalla.

Raketteja kootaan ja testataan jättimäisissä halleissa. Niissä on paljon tilaa, mutta jopa tuhansia työntekijöitä samassa tilassa. Halleissa ei voi välttyä työntekijöiden läheisiltä kohtaamisilta.

Sisu mönkii Marsissa

Pahasti jo ennestään viivästynyt kantoraketti SLS oli loppusuoralla. Kantoraketin iso keskiosa oli jo testeissä.

Harva uskoo, että Nasa saa toteutettua Artemis-hankkeen ensilennon edes vuoden 2021 alussa. Tämän Artemis 1:n jälkeen olisi vuorossa miehitetty Artemis 2 Kuun ympäri. Artemis 3 veisi jo astronautit laskeutumisaluksella Kuun pinnalle.

Nasa haluaa myös, että uusi marsmönkijä lähtee matkaan jo kesällä. Mönkijä on lähes valmis, kun sai pyörätkin paikalleen huhtikuun alussa. Elämän merkkejä Marsista poraavan luotaimen nimi on Perseverance, suomeksi ytimekkäästi Sisu.

Yksityisen avaruusyhtiö Blue Originin intoa avaruuteen eivät virukset pidättele.

Huhtikuun alussa omistaja Jeff Bezos vaati, että Blue Originin työntekijät matkustaisivat muista osavaltioista Texasin maaseudulle. Sieltä kohoaa yhtiön seuraava New Shepard -koeraketti. Sen lopullinen päämäärä on viedä turisteja avaruuteen.

Blue Origin on hyvin lähellä jäädä historiaan, jos se vie ensimmäisenä turistien ryhmän avaruuteen, siis yli sadan kilometrin korkeuteen.

Blue Origin harkitsee yhä, että se kuljettaisi työntekijöitään yhtiön pääkonttorista Kentistä läheltä Seattlea Länsi-Texasin pieneen Van Horniin kaupunkiin, jossa on 2 000 asukasta.

Työntekijät pelkäävät aiheestakin, että tuhansien kilometrien työmatka altistaa heidät koronavirukselle. Myös Van Hornin kaupungin asukkaat ovat vaarassa. Siellä ei ole terveydenhoitoa covid-19 -tautia vastaan, kertoo verkkolehti The Verge.

Huhtikuun aikana ainakin kolme Blue Originin työntekijää on saanut koronaviruksen ja joutuivat karanteeniin.

Yhtiö saa varmaankin toimia kotipaikassaan Washingtonin osavaltiossa Seattlen lähellä. Yksi tärkeä syy on se, että yhtiö on yhteistyössä Yhdysvaltain puolustusministeriön kanssa.

Texasin hallitus asetti pakollisen kahden viikon karanteenin niille, jotka tulevat osavaltioon. Texasin kuvernöörin toimisto kuitenkin ilmoitti, että Blue Originin työntekijät saisivat poikkeusluvan.

Nasa myös etsii hoitoja

Nasa muutti maaliskuussa kurssia, vaikka pyrkii myös avaruuteen. Se etsii nyt tapoja, joilla se voisi torjua pandemiaa.

Nasa hyödyntää koulutetun työvoimansa aivoja ja sen luovuutta. Avaruushallinto perusti 1. huhtikuuta verkkoalustan, jossa työntekijät voivat tarjota ideoitaan pandemiaan.

Nasan mukaan se voisi auttaa suojaimissa, suodattamissa ja taudin ennusteissa. Nasa tarjosi supertietokoneitaan avuksi rokotteiden ja hoitojen kehittäjille.

Euroopan avaruusjärjestö Esa ilmoitti myös huhtikuun alussa, että se etsii hoitoja virusepidemiaan. Esa tarjoaa hankkeeseen 2,5 miljoonaa euroa ja yrityksille ilmaisen pääsyn sen satelliittien tietokantoihin.

Intian avaruushallinto Isro on seisauttanut Chandrayaan-3 -kuumönkijänsä kehittely. Se oli määrä lähettää Kuuhun 2021. Sen sijaan Isro kehittää nyt hengityskoneita, joita olisi helppo käyttää.

Samaa tekee yhdysvaltalainen avaruusyhtiö Virgin Orbit. Se kehitti jo hengityslaitteen, joka sopii koronaviruksesta osin toipuneille. Laite pitäisi saada sarjatuotantoon vielä huhtikuussa.

Toinen avaruusturismiin tähtäävä yhtiö, Virgin Galactic, on nöyrempi kuin Blue Origin.

Se seisautti turistikoneensa SpaceShipTwon koelennot. Näkymissä oli ensimmäinen charterlento avaruuteen eli sataan kilometriin vuoden lopulla.

Galacticin emoyhtiö Virgin Group, jolla on myös lentokoneita, lennättää nyt lahjoittamiaan suojamaskeja, hansikkaita ja ilmanpuhdistimia sairaaloihin.

Euroopan avaruusjärjestön Esan rakettien lähetyskeskus Ranskan Guyanassa lykkää kaikki laukaisut toistaiseksi. Jo aiemmin Esa ja Venäjän avaruusjärjestö Roscosmos ilmoittivat, että heinäkuuksi suunniteltu ExoMars -mönkijän lähetys Marsiin siirtyy vuodelle 2022.

Silloin avautuu seuraava edullinen ja nopea laukaisuikkuna Marsiin. Niitä on 26 kuukauden välein. Lykkäys johtuu myös ongelmista mönkijän jarruvarjojen testeissä.

Parempia kuvia mustista aukoista pitää myös odottaa. Tähtitieteen observatorioiden EHT-verkosto on perunut suunnitelmat kuvata uutta mustaa aukkoa yhä tarkemmin tänä vuonna.

Haluja yhä avaruuteen

Avaruuteen ei vähään aikaan mennä. Miltä näyttää sairastunut maapallo näyttää avaruudesta?

Se lienee yhtä kiehtova kuin aina. Tieto pandemiasta sai astronautit kuitenkin mietteliäiksi.

Maa on muuttunut sen jälkeen, kun Yhdysvaltain astronautit Jessica Meir, Drew Morgan ja venäläinen Oleg Skripotshka lensivät ISS-avaruusasemalle viime syyskuussa.

”Se mitä olemme kuulleet sieltä alhaalta, se kaikki tuntuu epätodellista”, kiteytti astronauttien tuntoja Meir videohaastatteluissa: ”On kuin palaisimme toiselle planeetalle.”

He seurasivat uutisia pandemiasta maaliskuussa noin 400 kilometrin päässä avaruusasemalta, ja olivat tavallaan karanteenissa. Kolmikko palasi Maahan 17. huhtikuuta. Paluujuhla jäi pitämättä. Heidän tilalleen lensi uusi kolmikko 9. huhtikuuta tiukan karanteenin päätteeksi.

Koronavirus tuskin lopettaa ihmisten intoa avaruuteen.

Yli 12 000 amerikkalaista haki Nasan astronautiksi, kun haku päättyi maaliskuussa. Näin siitä huolimatta, että Nasa tiukensi hakuehtoja. Astronauttien uudelle kurssille pääsee heistä vain noin tusina.

Nyt Nasalla on 48 astronauttia. Kun untuvikot joskus pääsevät avaruuteen, on maan päällä ehkä jo helpompi hengittää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla