Kuuperässä on runsaasti happea. Vesimolekyylien vedyn tutkijat epäilevät tulevan <a href= http://fi.wikipedia.org/wiki/Aurinkotuuli> aurinkotuulesta</a>. Protonipommituksen vapauttama happi muodostaa protonien kanssa vettä. Kuva: <span class="photographer">F. Merlin/McREL</span>
Kuuperässä on runsaasti happea. Vesimolekyylien vedyn tutkijat epäilevät tulevan aurinkotuulesta. Protonipommituksen vapauttama happi muodostaa protonien kanssa vettä. Kuva: F. Merlin/McREL

Kuussa luultiin olevan vettä vain jäätyneenä navoille, mutta nyt viitteitä vesimolekyyleistä löytyi monin paikoin.

Kuussa on tähän sakka arveltu olevan vettä vain jäänä navoilla. Nyt kolmen eri tutkimusryhmän havainnot viittaavat siihen, että kuun pintaan on monin paikoin sitoutunut vesimolekyylejä.

Itse asiassa vettä löytyi pieniä määriä jo 40 vuotta sitten ensimmäisen kuulennon tuliaiskivistä, mutta valitettavasti sen ei voitu osoittaa olevan peräisin kuusta. Kivien säilytysastiat olivat falskanneet, joten tutkijat arvelivat veden tiivistyneen kiviin vasta maassa.

Nyt Tennesseen Knoxvillen yliopistossa työskentelevä Larry Taylor kollegoineen havaitsi merkkejä vedestä tutkiessaan kuuta kiertäneen Intian Chandrayaan-1 satelliitin spektrometrin keräämiä tuloksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Menetelmä perustuu kuun pinnalta heijastuvan auringon valon analysointiin. Heijastuneista aallonpituuksista voitiin päätellä, että pintakerroksessa on vety- ja happiatomien muodostamia sidoksia ja näin ollen hydroksyyliä (OH) ja vettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kahden muun ryhmän eri menetelmillä saamat tulokset vahvistivat havainnon: vettä on kuun pinnalla muuallakin kuin navoilla, vaikka navoilla sen määrä on suurin.

Tutkijat arvelevat, ettei tämä vesi ole peräisin esimerkiksi komeetoista, vaan sitä muodostuu kuussa jatkuvasti. Vettä jää kuuperään sitä enemmän, mitä kylmempää on. Korkeassa lämpötilassa sitä ehkä haihtuu enemmän kuin muodostuu.

Tutkimukset julkaisi Science Express

Sisältö jatkuu mainoksen alla