Maa näyttää Kuusta katsottuna tällaiselta. Kuva: <span class="photographer">Nasa</span>
Maa näyttää Kuusta katsottuna tällaiselta. Kuva: Nasa

Sveitsiläistutkijoiden mukaan Kuu muodostui luultua myöhemmin.

Uusin tutkimus viittaa siihen, että Kuu syntyi arveltua myöhemmin. Kiertolaisemme nuoreneminen panee tarkistamaan kaikkien kiviplaneettojen iät. Ehkei maapallokaan jähmettynyt niin nopeasti kuin oletetaan.

Kuun arvellaan syntyneen magmasta, joka sinkoutui Maata kiertävälle radalle vastamuodostuneesta maapallosta, kun sen kylkeen iskeytyi vähintään Marsin kokoinen planeetta-alkio.

Kysymykseen, milloin satelliittimme muodostui, on kuitenkin saatu ristiriitaisia vastauksia. Yleisesti sen on ajateltu syntyneen korkeintaan 60 miljoonaa vuotta sen jälkeen kun aurinkokunnan muodostuminen alkoi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mathieu Touboul Sveitsin kansallisesta teknologiaistituutista työtovereineen määritti nyt Kuun magman jähmettymisajankohdan volframin isotooppien runsaudesta. Tuloksen mukaan Kuu muodostui 50 – 150 miljoonaa vuotta aurinkokunnan alun jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Touboulin tutkimusryhmä selittää, että kuun vanhemmaksi ajoittaneissa tutkimuksissa ei ole huomioitu oikein kosmisten säteiden ja tantaalin vuorovaikutuksessa lisääntyvää volframia.

Kuun uusi ikähaarukka julkaistaan tänään Nature -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla