Uudet kuuperätutkimukset ovat varmistamassa aiemman oletuksen, että Kuu syntyi planeetan törmättyä Maahan, BBC:n verkkolehti kertoo. Päätelmä perustuu ...

Uudet kuuperätutkimukset ovat varmistamassa aiemman oletuksen, että Kuu syntyi planeetan törmättyä Maahan, BBC:n verkkolehti kertoo. Päätelmä perustuu yhdysvaltalaisessa Science-lehdessä juuri julkaistuihin tutkimusraportteihin.

Kuunäytteet noudettiin miehitetyillä Apollo-lennoilla jo 30 vuotta sitten. Nyt niistä on mitattu muun muassa hapen eri isotooppien määrät. Isotooppien suhteet ovat samat kuin maankuoressa, joten aivan ilmeisesti ne ovat samaa alkuperää.

Toisaalta tietokonelaskelmat osoittavat, että kun rajussa törmäyksessä avaruuteen lentää planeetan pirstaleita, osa niistä voi jäädä kiertämään planeettaa ja kasautua vähitellen yhteen. Näin syntyneessä Kuussa voi siksi olla myös Maasta peräisin olevaa ainetta.

Maahan miljardeja vuosia sitten törmännyt planeetta on luultavasti ollut Marsin kokoinen. Sen loput jäänteet ovat ajautuneet ympäri aurinkokuntaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla