Astuuko jompi kumpi heistä ensimmäisenä naisena Kuuhun? Astronautit Jessica Meir (vas.) ja Christina Koch avaruusasemalla lokakuussa 2019. Kuva: <span class="photographer">Nasa</span>
Astuuko jompi kumpi heistä ensimmäisenä naisena Kuuhun? Astronautit Jessica Meir (vas.) ja Christina Koch avaruusasemalla lokakuussa 2019. Kuva: Nasa

Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa valitsi 18 astronauttia Artemis-kuulennoille. Naisia heistä on yhdeksän, ja yksi astuu ensimmäisenä naisena Kuuhun.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoi keskiviikkona joulukuun 9. päivä, keitä ovat ne astronautit, jotka lentävät Kuun ympäri ja Kuuhun Artemis-lennoilla. Niitä on suunniteltu kolme vuosiksi 2021–2024.

Valituista astronauteista yhdeksän on jo käynyt avaruudessa. Kaikki ovat lentäneet ISS-avaruusasemalle.

Matkaa sinne on tehty Yhdysvaltain sukkuloilla ja venäläisten Sojuzeilla. Yksi astronautti lensi asemalle myös kaupallisella Crew Dragonilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Loput yhdeksän eivät ole vielä käyneet avaruudessa, mutta he ovat saaneet tuleville lennoilleen kovan koulutuksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jako naisiin ja miehiin meni valinnassa tasan 9–9.

On veikattu vahvasti, että Kuuhun astuu ensimmäisenä nainen, siis yksi valituista yhdeksästä. Se toteutuisi loppuvuonna 2024, jos Artemis-hankkeen lennot sujuvat hyvin.

”Tässä meillä on joukko tulevaisuuden sankareita. He ovat Artemis-sukupolvea. He vievät Yhdysvallat takaisin Kuuhun ja sen jälkeen eteenpäin”, sanoi Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence, kun esitteli astronautteja keskiviikkona Floridassa.

Pence viittasi siihen, että Yhdysvalloissa avaruuslentäjiä on usein juhlittu sankareina. Näin on tehty jo 1900-luvulla, aina John Glennistä Neil Armstrongiin.

Nyt valitut astronautit ovat 32–55-vuotiaita eli syntyneet vuosien 1965–1988 aikana.

Kokeneita astronautteja on tässä joukossa esimerkiksi Stephanie Wilson, joka on lentänyt kolmesti avaruussukkulassa. Lennot sukkuloilla lopetettiin vuonna 2011.

Christina Koch puolestaan on viettänyt naisista eniten päiviä avaruudessa, nimittäin 328 päivää. Ennätys rikkoutui helmikuussa 2020.

Artemis-ohjelma jatkuu myös suunnitellun kolmen ensilennon jälkeen.

Siksi Yhdysvallat ja Nasa nimeävät ennen pitkää ohjelmaan lisää astronautteja, sanoi Nasan johtaja Jim Bridenstine, joka puhui avaruusneuvoston kokouksessa Kennedyn avaruuskeskuksessa Floridassa.

Artemiksen kolmannen lennon on määrä laskeutua Kuuhun lokakuussa 2024. Laskeutujaa ei ole vielä rakennettu, mutta se etenee Kuun etelänavan tuntumaan.

Laskeutujassa on väistämättä kaksi nyt valituista astronauteista, melko varmasti nainen ja mies. Melko varmaa on myös se, että he kokeneita astronautteja eivätkä noviiseja.

Artemis-lentojen miehistökapselin nimi on Orion. Avaruuteen Orionin vie jokaisella lennolla nähtävästi iso kantoraketti, SLS. Ensimmäistä SLS-kantorakettia kootaan jo.

Artemis 1:n on määrä lentää marraskuussa 2021, siis alle vuoden kuluttua, mutta se on vielä miehittämätön. Se kiertää Kuun soikealla radalla.

Artemis 2:a on suunniteltu elokuulle 2023. Se kiertää myös Kuun.

Nasan johtaja Bridenstine on sanonut, että Nasa perustaa Kuuhun kestävän avaruusohjelman. Siihen kuuluu tukikohdan rakentaminen. Nasa lähettääkin lähivuosina Kuun etelänavan seudulle useita miehittämättömiä luotaimia.

Ihmisen kuutossun jälki painui Kuuhun viimeksi Taurus-Littrowin vuoriston laaksossa joulukuussa 1972 Apollo 17:n lennolla. Jäljen jätti astronautti Eugene Cernan. Hän kuoli 82-vuotiaana tammikuussa 2017.

Cernan halusi kovasti, että häneen liitetty sanonta ”viimeinen kuumies” jäisi joskus pois käytöstä vanhentuneena, sanoi Pence.

Leo-setä
Seuraa 
Viestejä8

Tämä Tiede-lehden kommentti-osio kannattaisi ehkä lopettaa. Ei tämä ainakaan kasvata lehden uskottavuutta, vaikka nämä vain lukijakommentteja ovatkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla