Ei ole helppo selvittää, mitä Kuun sisällä on, toteaa James Williams Jet Propulsion Laboratoryn (JPL) lehdistötiedotteessa. Eräs tapa saadaa tietoa Kuun sisuksest...

Ei ole helppo selvittää, mitä Kuun sisällä on, toteaa James Williams Jet Propulsion Laboratoryn (JPL) lehdistötiedotteessa. Eräs tapa saadaa tietoa Kuun sisuksesta on seurata kuunjäristyksien etenemistä, toinen on mitata Love-luku, jolla muuten ei ole mitään tekemistä rakkauden kanssa.

Apolloastronautit veivät 1970-luvun alussa Kuuhun seismografeja, joilla havaittiin järistysaaltojen vaimenevan tuhannen kilometrin syvyydessä (Kuun läpimitta on noin 3500 km). Vaimenemisen arveltiin johtuvan pinnan alla olevasta sulasta kerroksesta. Vasta nyt arvelu on voitu varmentaa mittaamalla Kuun Love-tunnusluku.

Love-luku kertoo, miten joustava pinta on. Joustavuus puolestaan riippuu siitä, millaista pinnan alla on. Tunnusluku on saanut nimensä englantilaiselta Augustus Lovelta, joka selvitti joustavien muodonmuutosten teoriaa matemaattisesti viime vuosisadan vaihteessa. Love-luku paljastaa, miten paljon taivaankappaleen pinta ja sisusta liikkuvat naapureiden vetovoiman vaikutuksesta.

Kuun pinnan muotoa mitataan lasersäteellä, joka heijastuu takaisin 30 vuotta sitten Kuuhun jätetyistä peileistä. Mittaamalla aika, joka säteeltä kuluu edestakaiseen matkaan, saadaan Kuun pinnan etäisyys kahden sentin tarkkuudella. Etäisyyksien vaihteluista lasketaan Love-luku.

Kuun pieni Love-luku 0,0266 tarkoittaa, että sen pinta muuttuu Auringon ja Maan vetovoiman takia kymmenisen senttiä sinä aikana, kun Kuu kiertää kertaalleen maapallon eli noin neljässä viikossa. Maan Love-luku on 0,3 eli paljon suurempi, sillä Aurinko ja Kuu nostavan ja laskevat planeettamme pintaa jopa 50 senttiä päivässä.

Uudet mittaukset viittaavat siihen, että Kuun sydämen ympärillä on osittain sula kerros eli Kuu on sisältä lämmin.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla