Havainto voi poikia apua lukihäiriöisille.

Hahmotuskyky ja motoriset taidot kytkeytyvät tiiviisti yhteen, raportoivat yhdysvaltalaistutkijat neurotieteellisen seuran vuosikokouksessa.

Peter Turkeltaub ryhmineen Georgetownin yliopistosta osoitti, että aivopuoliskot ovat erikoistuneet erilaisiin ääniin. "Vasen aivopuolisko tykkää nopeasti muuttuvista äänistä ja äänteistä kuten konsonanteista, oikea taas hitaasti vaihtuvista kuten vokaaleista tai intonaatiosta", Turkeltaub sanoo.

Ryhmä testasi asiaa "piilottamalla" äänteitä taustakohinaan ja pyytämällä vapaaehtoisia painamaan nappia, milloin he erottivat sellaisen. Koehenkilöt käyttivät vastaamiseen ensin oikeata kättään, sitten vasenta. Analyysi osoitti, että oikeata kättä käyttäessään koehenkilö kuuli enemmän nopeita äänteitä kuin hitaita, vasemmalla taas päinvastoin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Koska vasen aivopuolisko hallitsee oikeata kättä ja oikea vasenta, tuloksemme viittaavat siihen, että puoliskot ovat erikoistuneet erilaisiin ääniin. Ne ilmentävät myös motorisen järjestelmän ja hahmotuksen yhteyttä toisiinsa", Turkeltaub toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Oikeastaan tämä on aika häkellyttävää. Jos  esimerkiksi kuuntelet presidenttiehdokasta samalla kun heilutat lippua kädessäsi, puhe kuulostaa hieman erilaiselta riippuen siitä, kummassa kädessä lippua pidät."

Tutkijoiden toiveena on, että kuulojärjestelmän ja motorisen järjestelmän yhteyksien tarkka ymmärtäminen poikii aikanaan apua afasian ja lukihäiriöiden helpottamiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla