Julkisuus ei jätä Matti Nykästä.
Julkisuus ei jätä Matti Nykästä.

Samat nimet hallitsevat julkisuutta vuosikausia.

Toisin kuin usein uskotaan, kuuluisuus ei ole katoavaista. Julkisuuden lemmikit pysyvät sellaisina vuosikausia, osoittaa englanninkielistä julkisuutta selvittänyt tutkimus

McGill-yliopiston professori Eran Shor ja hänen työtoverinsa laskivat englanninkielisissä sanomalehdissä mainittuja nimiä useiden vuosikymmenten ajalta. He huomasivat, että kuuluisuus on kestävää kaikilla elämänalueilla urheilusta politiikkaan ja viihteeseen. 

Esimerkiksi satunnainen 100 000 nimen otos sanomalehtien viihdeosastolta vuosilta 2004-2009 paljastaa, että kymmenen tiuhimmin esiintyvää nimeä olivat Jamie Foxx, Bill Murray, Natalie Portman, Tommy Lee Jones, Naomi Watts, Howard Hughes, Phil Spector, John Malkovich, Adrien Brody ja Steve Buscemi. He kaikki ovat olleet julkkiksia ainakin kymmenen vuotta ja ovat yhä vankasti esillä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuuluisien nimien vaihtuvuus on vuosittain hyvin vähäistä. 96 prosenttia niistä, joiden nimi esiintyi sanomalehdissä yli sata kertaa vuoden aikana, olivat otsikoissa jo vähintään kolme vuotta aiemminkin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijoiden mukaan sekä media että yleisö ovat kiinni itseään ruokkivassa mekanismissa, jossa he jatkavat samojen vanhojen kasvojen seuraamista, koska kaikki muutkin tekevät niin. Sattuma, kyvyt ja muut resurssit voivat nostaa yksilön julkisuuteen, mutta kun läpimurto on tehty, suosiolla on taipumus kestää. 

Sitä vastoin ohimenevä kuuluisuus on tutkijoiden mukaan hyvin epätavallista. 

Tutkimuksen julkaisi American Sociological Review. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla