Kaliforniansiiselin häntä säteilee, kun kalkkarokäärme uhkaa (oikea), sen sijaan härkäkäärme ei häntää lämmitä (vas). Kuva: Aaron Rundus
Kaliforniansiiselin häntä säteilee, kun kalkkarokäärme uhkaa (oikea), sen sijaan härkäkäärme ei häntää lämmitä (vas). Kuva: Aaron Rundus

Siiseli ja kalkkarokäärme viestivät infrapunasätein.

Kaliforniansiiselit (Otospermophilus beecheyi) puolustavat pesäänsä kalkkarokäärmettä vastaan tuli hännän alla. Toisin sanoen ne pumppaavat hännän täyteen verta, jolloin häntä lämpenee ja alkaa tuottaa infrapunasäteilyä. Kun siiseli hakkaa häntäänsä vimmatusti puolelta toiselle, infrapunasäteitä havaitseva kalkkarokäärme näkee edessään liekehtivän pedon ja luopuu hyökkäysaikeistaan.

Kaliforniansiiselin puolustusstrategian paljastivat Kalifornian yliopiston tutkijat professori Aaron Runduksen johdolla. He kuvasivat infrapunakameralla siiselien käyttäytymistä kalkkarokäärmeiden ja härkäkäärmeiden kanssa. Erona on, että kalkkarokäärmeet näkevät infrapunasäteilyä, mutta härkäkäärmeet eivät.

Kalkkarokäärmeiden lähestyessä siiselit lämmittivät aina häntänsä ja viuhtoivat sitä aggressiivisesti näyttääkseen käärmeen silmissä suuremmalta. Härkäkäärmeitä vastaan siiselit sen sijaan puolustautuivat vain viuhtomalla ja heittämällä hiekkaa käärmeeen päälle. Hännän kuumentaminen on siis kehittynyt erityisesti strategiaksi kalkkarokäärmeitä vastaan.

Tutkijoiden mukaan kyseessä on ensimmäinen infrapunasäteilyyn perustuva kommunikaatiomuoto nisäkkäillä.

Tutkimuksesta kertoi PNAS. Lue lisää
Sciencen verkkosivulta. Sivulla myös videolinkkejä.