Stardustin poimimaa magneettipitoista oliviinia.
Kuva: <span class="photographer">NASA/JPL</span>
Stardustin poimimaa magneettipitoista oliviinia. Kuva: NASA/JPL

Wild2-komeetan pölyhitusista paljastui mineraaleja, jotka ovat syntyneet kovassa kuumuudessa.

Stardust-luotaimen noukkimista Wild2-komeetan pölynäytteistä on löytynyt mineraaleja, joiden syntyyn on tarvittu peräti 1100 asteen kuumuus. Pölyhitusista tunnistettiin muun muassa oliviinia, jota Maassa käytetään niin kiuas- kuin korukivinä.

"Kiinnostavaksi asian tekee se, että korkeassa lämpötilassa muodostuneita mineraaleja paljastuu pölystä, joka on peräisin aurinkokunnan kylmimmästä kolkasta", intoili NASA:n Stardust-hankkeen päätutkija Donald Brownlee esitellessään ensimmäisiä tuloksiaan Kuu-ja planeettatutkimuskonferenssissa Teksasissa.

Wild2-komeetta muodostui Neptunuksen kiertoradan ulkopuolella aurinkokunnan lapsuudessa noin 4,6 miljardia vuotta sitten. "Se on ainakin varmaa, etteivät nämä mineraalit ole voineet kiteytyä niin hyytävissä oloissa", Browlee vakuuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mineraalimateriaalin onkin täytynyt kulkeutua aurinkokunnan reunamille joko Merkuriuksen kiertoradan sisäpuolelta tai jopa muiden tähtien lähettyviltä. Kumpi on oikea selitys, selvinnee tarkemman rakenneanalyysin perusteella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Stardust palasi seitsenvuotiselta tutkimusretkeltään tammikuussa. Luotaimen keräämää pölyä tutkii noin 150 tutkijaa ympäri maailmaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla