Kuva: <span class="photographer">Ifremer/A.Fifis.</span>
Kuva: Ifremer/A.Fifis.

Äyriäinen näyttää albiinon gorillan ja hummerin risteymältä.

Vaikka valtamerten kuumat lähteet ovat tuottaneet yllätyksiä ennenkin, kansainvälinen tutkijaryhmä ei ollut varautunut tähän karvaturriin. Se löytyi niin sanottujen mustien savuttajien ympäristöstä 2 300 metrin syvyydestä, noin 1 500 kilometriä Pääsiäissaarista etelään.

Nämä tieteelle uudet äyriäiset ovat noin 15 senttiä pitkiä, ja niiden pyyntiraajojen tiheä karvapeite vastaa jäykkyydeltään hammasharjan sukasia. Tarkemmissa tutkimuksissa on havaittu, että karvat kuhisevat nauhamaisia bakteereja, joiden merkitystä ei vielä tiedetä.

Laji on ilmeisesti lihansyöjä, sillä kahden yksilön nähtiin kamppailevan katkarapun riekaleesta. Lisäksi äyriäinen on täysin sokea. Sen silmien paikalla on vain ohuet kalvomaiset jäänteet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yleensä uusille lajeille on keksittävä vain uusi lajinimi, koska ne kuuluvat johonkin vanhastaan tunnettuun sukuun tai heimoon. Amerikkalais-ranskalaisten sukeltajien löytämä laji kuitenkin poikkeaa kaikista tunnetuista äyriäisistä niin paljon, että tutkijoiden oli perustettava sille oma heimonsa. Se on kuvattu tieteelle nimellä Kiwa hirsuta. Pariisin luonnonhistoriallisen museon omassa julkaisusarjassa ja se kuuluu heimoon Kiwaida .

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mustat savuttajat ovat valtamerten pohjissa tavattavia kuumia lähteitä, jotka syntyvät maankuoresta pulppuavan ylikuumenneen veden läpäistessä maankuoren. Niiden ekosysteemeistä tiedetään toistaiseksi hyvin vähän, joten yllätyksiä on varmasti tiedossa lisää.

Lähde: Zoosystema

Sisältö jatkuu mainoksen alla