Kuva: <span class="photographer">Kuvapörssi</span>
Kuva: Kuvapörssi

Suomalaistutkimuksessa selvisi, etteivät kuumelääkkeet laskeneet kuumekouristuksia saaneiden lämpöä, joten niihin liittyvä kuume voi poiketa tavallisesta.

Kuumelääkkeet laskevat tavallista kuumetta, mutta ne eivät ehkäise lasten kuumekouristuksia toistumasta, tuore suomalaistutkimus osoittaa.

Kuumekouristuksia saa noin 3–5 pikkulasta sadasta, ja heistä noin 20–30 prosentilla kouristukset uusiutuvat. Kuumekouristukset ovat harmittomia terveille lapsille.

Tutkimukseen osallistui 231 suomalaislasta, jotka saivat ensimmäisen kuumekouristuksensa vuosina 1997–2003.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kahden vuoden seurannan aikana ilmenneitä uusia kuumekouristuksia hoidettiin ensin diklofenaakki-peräpuikolla tai lumelääkkeellä. Kahdeksan tunnin kuluttua kouristusten alkamisesta lapsille annettiin joko ibuprofeenia, parasetamolia tai lumelääkettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuumekouristukset uusiutuivat 54:llä eli melkein joka neljännellä lapsella, mutta uusiutuminen oli yhtä todennäköistä kaikissa hoitoryhmissä. Kuumelääkkeet eivät siis estäneet uusia kuumekouristuksia.

Kuumekouristuksiin liittyi yleensä korkeampi kuume kuin tavallisiin kuumetapauksiin. Kouristelleiden kuume oli keskimäärin 39,7 celsiusta, kun muiden kuume nousi keskimäärin 38,9 celsiukseen.

Kuumelääkkeet eivät laskeneet kuumekouristuksia saaneiden lämpöä, mikä tutkijoiden mukaan viittaa siihen, että kuumekouristuksiin liittyvä kuume ja tavallinen kuume eroavat taustoiltaan. Tavalliseen kuumeeseen lääkkeet tehosivat.

Tutkimus julkaistiin arvovaltaisessa Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine -tiedelehdessä. Tutkimuksen teki Teemu Strengellin vetämä tutkijaryhmä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla