Kuu on ollut paljon nykyistä lähempänä Maata. Kuva: Oiva Kainulainen
Kuu on ollut paljon nykyistä lähempänä Maata. Kuva: Oiva Kainulainen

Yli miljardi vuotta sitten Kuu oli paljon lähempänä ja päivän pituus alle 19 tuntia.

Kuu on etääntynyt Maasta jatkuvasti sen jälkeen, kun se syntyi maapallon kyljestä valtavassa törmäyksessä.

Marsin kokoinen taivaankappale, Theia, mäjähti vastasyntyneeseen maapalloon 4,5 miljardia vuotta sitten ja irrotti valtavan määrän ainetta. Siitä muodostui Kuu maapalloa kiertämään.

Aluksi Kuu oli hyvin lähellä maapalloa, vain 22 000 kilometrin päässä. Se olisi täyttänyt tuolloin suuren osan taivaasta, jos joku olisi sitä silloin täällä katsellut.

Miljardien vuosien aikana Kuu on hiljalleen vaeltanut kauemmas ja möllöttää nyt keskimäärin 384 400 kilometrin päässä meistä.

Taivaankappaleiden painovoiman tanssissa Kuu aiheuttaa maapallolle vuorovesi-ilmiön ja nykäisee planeettaamme eräänlaisen jenkkakahvan, vuorovesipullistuman. Vedet nousevat ja laskevat Kuun kiertäessä maata.

Samalla Kuu saa itselleen aina hieman maapallon pyörimisenergiaa. Siksi se erkaantuu hitaasti kauemmas meistä. Kuu etääntyy Maasta joka vuosi nelisen senttiä, suunnilleen samaa tahtia kuin ihmisen kynnet kasvavat.

Kun Kuu vaeltaa kauemmas Maasta, maapallon pyöriminen vastaavasti hidastuu ja vuorokausi pitenee, mutta hyvin verkkaisesti. Joka vuosi päivä pitenee noin 1/74 000-sekunnilla, eli yhden sekunnin 74 000 vuodessa.

Tämä on toistaiseksi tarkin laskelma Kuun etääntymisen vaikutuksesta päivän pituuteen maapallolla. Siihen päätyivät geotieteilijät Stephen Meyers Wisconsin-Madisonin yliopistosta ja Alberto Malinverno Columbian yliopistosta uudessa tutkimuksessaan, jonka julkaisi Pnas-lehti.

Meyers ja Malinverno tarkastelivat niin sanottuja Milankovićin jaksoja eli Maan kiertoradassa, akselikallistumassa ja akselin suunnassa tapahtuvia jaksollisia muutoksia. Maan kiertoradan soikeus vaihtelee hieman ja planeetta muljuu aikojen saatossa hienoisesti.

Akselin kallistuman muutokset vaikuttavat siihen, miten paljon Aurinko säteilee navoille. Pitkillä geologisilla ajanjaksoilla tämä vaikuttaa ilmastoon.

Menneisyyden syklit ja ilmasto ovat tallentuneet maapallon kiviin, tässä tapauksessa kuparin ja alumiinin esiintyvyyssuhteisiin muinaisessa, kivettyneessä merenpohjassa. Kivien avulla voidaan selvittää maapallon asento, muinaiset Milankovićin syklit ja Kuun etäisyys maapallosta.

Vapaa radikaali
Seuraa 
Viestejä1727
Liittynyt26.8.2009

Kuun etääntyminen pidentää Maan päivää

Brainwashed kirjoitti: Jaha, nyt ollaan sitten näköjään tultu pisteeseen, että voidaan TIEDE lehdessäkin todeta status quona miten Kuumme on ”syntynyt”... Tämäkin päivä oli koettava. 😎 Niin, oikeastihan Kuu on pahvia ja Torsti teki sen toissa viikolla autotallissa.
Lue kommentti

Gentlemen, start polishing your tin foil hats!