Tällainen kolari tarvitiin Kuun syntymiseksi.
Tällainen kolari tarvitiin Kuun syntymiseksi.

Sinkki-isotoopit puhuvat jättitörmäyksen puolesta. 

Kuun uskotaan syntyneen, kun Marsin kokoinen kappale on törmännyt Maahan, mutta teorialta on puuttunut todisteita. Niitä tarjoavat nyt planeettatutkijat Naturessa.

Kuun vulkaanisten kivien sinkki-isotooppikoostumus kielii siitä, että se on seurausta valtavasta haihtumistapahtumasta. Tämän on ilmeisesti aiheuttanut valtava yhteentörmäys, josta Kuu sai alkunsa.

Näin päätteli Washingtonin yliopiston tutkija Frédéric Moynier ryhmineen tehtyään geokemiallisia vertailuja Kuun, Maan ja Marsin kivistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pitkään on arveltu, että Kuussa on Maahan verrattuna niukasti haihtuvia alkuaineita. Näiden puutteen pitäisi näkyä alkuaineiden isotooppikoostumuksessa, koska kevyet isotoopit haihtuvat helpommin kuin raskaat. Tästä ei ole kuitenkaan saatu vakuuttavia todisteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Moynier ryhmä on nyt kuitenkin havainnut sinkistä isotooppivaihtelun, joka vastaa käsitystä haihtuvista aineista tyhjenneestä Kuusta. Kuun vulkaanisissa kivissä on vähemmän sinkkiä ja runsaammin raskaita isotooppeja kuin Maassa tai Marsissa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla