Tuleva huumoriveikko.
Tuleva huumoriveikko.

Vanhemmat ovat hauskuuden auktoriteetteja. 

Puolivuotias tarkkailee vanhempiaan, jotta oppisi onko jokin epätavallinen tapahtuma huvittava vai ei, kertoivat amerikkalaistutkijat Britannian psykologian seuran kokouksessa.

Aiemmin on havaittu, että kahdeksan kuukauden ikäiset vauvat ottavat vanhempiaan tarkkailemalla selvää, miten suhtautua epäselviin tai uhkaaviin tilanteisiin. Nyt Yhdysvaltojen Manchesterissä sijaitsevan New Hampshiren yliopiston tutkijat selvittivät, tekevätkö pari kuukautta nuoremmat samaa, kun kyse on hassuista sattumuksista.

Kokeissa vauvat katselivat ensin, kuinka vanhemmat reagoivat luonnollisesti kahteen tavalliseen tilanteeseen. Toisessa vanhemmille luettiin kuvakirjaa, toisessa heille näytettiin pientä punaista vaahtomuovipalloa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tilanteet muutettiin seuraavaksi hullunkurisiksi. Kuvakirjalla pompautettiin tutkijan päätä, jolloin hän samalla sanoi bum bum. Vaahtomuovipallo taas kiinnitettiin tutkijan nenään ja tämä tökki sitä ja äänteli piip piip.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vanhempien piti joko tuijottaa tutkijaa ilmeettä tai osoittaa häntä sormella ja nauraa. Vauvojen reaktiot tallentuivat videolle.

Selvisi, että vauvat katsoivat hupsuja tilanteita pidempään, mutta heidän reaktionsa eivät myötäilleet vanhempien reaktiota. Pienokaiset kuitenkin katsoivat tarkkaan, kun vanhemmat nauroivat.

Hupsun tilanteen ja vanhempien naurun tiivis tarkkailu selittää tutkijoiden mukaan sitä, miten lapset hankkivat ensimmäiseen ikävuoteen mennessä kehittyneen huumorintajunsa. Yksivuotiaana lapset jo nauroivat hupsuille tilanteille, vaikkeivät vanhemmatkaan olleet läsnä.

"Löydöksemme osoittaa, että kuuden kuukauden ikäiset alkavat nähdä vanhempansa emotionaalisen informaation lähteinä", sanoo tutkimuksen toinen tekijä Gina Mireault.

Sisältö jatkuu mainoksen alla