Kuun pinnalla voi olla vettä pieninä esiintyminä pienissä kraattereissa ja painaumissa, joita on valtavasti. Kuva: <span class="photographer">Lick Observatory</span>
Kuun pinnalla voi olla vettä pieninä esiintyminä pienissä kraattereissa ja painaumissa, joita on valtavasti. Kuva: Lick Observatory

Uusien mittausten mukaan Kuussa on vettä paitsi navoilla myös Auringon valaisemissa kraattereissa.

Kuusta on löydetty lisää vettä, kertoi Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa alkuviikosta tiedotustilaisuudessa.

On tiedetty, että Kuun napa-alueilla on hyvin todennäköisesti vesijäätä kraatterien pimeissä varjoissa.

Nyt Nasan infrapunaobservatorio havaitsi vettä myös Auringon valaisemilta alueilta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Selviä merkkejä vedestä löytyi Claviuksen kraatterista. Iso kraatteri sijaitsee Kuun eteläisellä puoliskolla, maapallolle hyvin näkyvän Tychon kraatterin liepeillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lisäksi toinen tutkimusryhmä kartoitti Kuun varjoalueita ja havaitsi, että jäätä voisi olla ripoteltuna pieninä esiintyminä ympäri Kuuta yhteensä peräti 40 000 neliökilometrin alueella.

Kumpikin tutkimus julkaistiin Nature Astronomy -lehdessä.

Clavius-kraatterin vesi löydettiin tarkkailemalla Kuuta infrapuna-aallonpituuksilla. Nasan Sofia-kaukoputki on asennettu Boeing 747 -lentokoneeseen, joka lentää niin korkealla, ettei maan ilmakehän vesihöyry sotke mittauksia.

Infrapunakamerassa näkyi selvä jälki sellaisella aallonpituudella, ettei sitä voi aiheuttaa muu kuin vesi.

”Tämä on ensimmäinen kiistaton havainto molekyylimuotoisesta vedestä Kuun pinnalla”, sanoo Nasan tutkija Casey Honniball Sciencenews-uutissivustolla.

”Vettä ei ole ainoastaan varjoissa vaan muuallakin.”

Veden löytyminen on tärkeää tulevien kuulentojen kannalta.

Pidempiä aikoja Kuussa oleilevat astronautit voisivat käyttää Kuun varantoja juomavetenä, ja vedestä voi myös erotella vetyä rakettien polttoaineeksi.

Claviuksen kraatterin vesi ei tosin ole sellaisessa muodossa, että sitä voisi hyödyntää helposti.

Vesi ei ole jäätä, vaan se on sitoutunut molekyylimuodossa muihin mineraaleihin Kuun maaperässä. Vesi saattaa myös olla lukkiutuneena meteoriittien törmäyksen muodostamaan lasiin.

”Veden täytyy olla jotenkin suojattu karulta ympäristöltä, sillä mittaustemme aikaan tuo alue Kuusta oli varsin lämmin”, Honniball kertoo The Washington Post -sanomalehdelle.

Kuun aurinkoisilla alueilla vesi ei säilyisi jäänä, saati sitten nesteenä. Auringon säteily haihduttaisi sen nopeasti.

Vesimolekyylejä ei myöskään ole Claviuksen kraatterissa kovin tiheässä. Vettä olisi Kuun maaperässä noin puoli litraa jokaista tuhatta kiloa kohti, tutkijat laskevat.

Toisen ryhmän tulos on ehkä astronauttien kannalta lupaavampi. Coloradon yliopiston astrofyysikko Paul Hayne kollegoineen tarkasteli Kuun varjoalueita ja päätteli, että jäätä voisi olla pieninä esiintyminä hyvinkin laajalla alueella.

Kuun pinta on täynnä pieniä kraattereita ja painaumia, joihin Auringon säteily ei koskaan osu. Vesijää voisi hyvinkin säilyä näissä varjoissa lähes ikuisesti.

Ryhmä laskeskeli tällaisten varjoalueiden tiheyttä ja lämpötiloja Nasan LRO-luotaimen keräämästä aineistosta.

He päättelevät, että pieniä vesiesiintymiä voisi olla Kuun pinnalla yhteensä jopa kymmeniätuhansia neliökilometrejä.

Pienimmillään nämä jääkolot olisivat vain kolikon kokoisia, suurimmillaan halkaisijaltaan noin metrin. Lukumääräisesti tällaisia pieniä jääesiintymiä voi olla kymmeniä miljardeja, tutkijat sanovat.

Tutkimus ei vahvista, että näissä varjoissa todella on jäätä, mutta kuumönkijä voi tulevaisuudessa käydä selvittämässä asiaa alueilla, joita tutkijat nyt kartoittivat.

Erer2
Seuraa 
Viestejä4566

Käyttäjä3990 kirjoitti:
Mitä kuulle on tapahtunut, kun siellä ei ole enää maan kaltaista elämää?

Noin 11 mrd. vuotta sitten kuu oli asututettu, hyvinkin kauniilla kasvistolla. Luontolajejakin oli noin 675.000 ja yht. noin 13 mrd. eläviä.  Mikä siis hävitti elämän ulkoiselta puolelta? Tarkoitan kiinteältä puolelta. SYYNÄ oli avaruustuuli, joka vei kaiken ilman ja hiekkaakin mennessään ulkoiseen avaruutee. Sama on tapahtunut myös maan alueella tuolloin samana aikakautena, eteläinen puoli maasta paloi roihuten ja kasvisto hävisi tyystin. Eläinkuntia tuhoutui suuria määriä.  Kuitenkin maa oli onnellisessa asemassa tuolloin, kun ei kokonaan tuhoutunut. 

Kaikkialla ulkoisella avaruus-alueilla on tapahtunut samaa katastrofia. Ulkoinen avaruustuuli kovan paineen avulla tuhosi kaiken hyvän elämän planeetoilta jne.

Miten tuo on mahdollista, kun aurinkokunnan ikä on  4, 57 miljardia vuotta?

Jukka Savorinen
Seuraa 
Viestejä2926

Jukka Savorinen kirjoitti:
28.4.2020 Aurinkokuntaan työntyi erittäin voimakas energiapulssi joka sisälsi paljon enemmän energiaa kuin pystyttiin mittaamaan.

Tuo energia aktivoi koko Aurinkokunnan.

Auringon, planeeta ja Kuut.

Selvät todisteet ovat olemassa jo Auringon, Venuksen, Maapallon, Kuun, Marsin ja Neptunuksen osalta.

Marsin kaasukehästä havaittiin merkkejä vesihöyrystä – Löytö antaa uusia vihjeitä siitä, miten planeetta menetti suuren osan vedestään

https://tekniikanmaailma.fi/marsin-kaasukehasta-havaittiin-merkkeja-vesi...

😃

Niin, ja tietysti myös Jupiterin osalta jossa myrskyt myös voimistuivat muutaman kuukauden viiveellä.

😃

Sisältö jatkuu mainoksen alla