Auringon pohjoisen napaseudun kuva koostettiin kuvasuikaleista. Kuva: <span class="photographer">Esa</span>
Auringon pohjoisen napaseudun kuva koostettiin kuvasuikaleista. Kuva: Esa

Euroopan avaruusjärjestö Esa koosti kuvan Probe–2-aurinkoluotaimen kuvien reunamien siivuista.

Aurinkoa on kuvattu monella eri luotaimella, mutta tähden napaseutua ei ole nähnyt yksikään ihminen. Tähän päivään asti.

Euroopan avaruusjärjestö Esa on koostanut kuvan Auringon pohjoisesta napaseudusta ensimmäistä kertaa.

Esan tutkijat käyttivät temppuun Proba-2 -luotaimen ottamia kuvia. Kun koko Auringosta otettuja kuvia otettiin Auringon pyöriessä akselinsa ympäri, saatiin napaseudusta yhä useampia kuvia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuvien kootuista suikaleista pystyttiin näkemään, miltä Auringon napaseutu näyttää, kertoo New Scientist. Kuvan kokoamisen tekniikkaa esitellään piirrossarjassa Proban sivuilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pääkuvan keskikohdassa kuva ei jatku yhtenäisenä. Tämä johtuu siitä, että Auringon kaasukehä muuttui koko ajan sinä aikana, kun kuvaa koostettiin.

Huolimatta siitä, että kuva on vain kooste, se voi kertoa uusia asioista Auringosta, esimerkiksi siitä, kuinka Auringon koronassa syntyy purkauksia.

Auringon napaseudut nähdään kunnolla pian. Vuonna 2020, kun Auringon lähelle viedään Esan aurinkoluotain eli Solar Orbiter. Se kiertää napojenkin ylitse.

Esan ja Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan yhteinen tutkimusluotain Ulysses lensi Auringon pohjois- ja etelänavan yli vuosina 1994 ja 1995. Luotaimessa ei kuitenkaan ollut kameraa.

Vapaa radikaali
Seuraa 
Viestejä2298

Se on suoraa seurausta aurinkokunnan syntyhistoriasta, että planeetat kiertävät samaan suuntaan ja (jotakuinkin) samassa ratatasossa.
Toki aurinkoa kiertää esim. komeettoja, joiden ratataso voi poiketa siitä paljonkin. Ne tulevat Oortin pilvestä, joka on pallomainen keräytymä aurinkokunnan ulkorajoilla, ja ne voivat siksi tulla mistä suunnasta tahansa. Mutta jos meidän aurinkokunnassamme olisi oikea planeetta, joka esim. kiertäisi auringon naparataa, valistunut veikkaus olisi varmaan, että se olisi todennäköisesti tullut muualta ja joutunut aurinkoa kiertävälle radalle eri aikaan kuin muut planeetat. Tälläinen planeetan kokoinen kiertolainen vaikuttaisi muidenkin planeettojen kiertoratoihin huomattavasti ja sen rata olisi joko muuttunut kaoottiseksi tai se olisi ehkä sinkoutunut ulos aurinkokunnasta jouduttuaan liian lähelle toista planeettaa. Siksi meillä ei tällaista ”kapinallista” ole.

Gentlemen, start polishing your tin foil hats!

  • ylös 11
  • alas 2
Vapaa radikaali
Seuraa 
Viestejä2298

You are hyvintulla. Joku ei näemmä tykännyt, kuulunee niihin joiden mielestä selitys on se, että Pahvi-Paavo loi planeetat viime torstaina, eikä muita selityksiä kaivata.

Gentlemen, start polishing your tin foil hats!

Sisältö jatkuu mainoksen alla