Nobelin fysiikanpalkinnon jakavat tänä vuonna keskenään tasan yhdysvaltalaiset David Gross (Kalifornian yliopisto), David Politzer (Kalifornian tekninen korkeakoulu Caltech) ja Frank Wilczek (Massachusettsin teknillinen korkeakoulu MIT),

Nobelin fysiikanpalkinnon jakavat tänä vuonna keskenään tasan yhdysvaltalaiset David Gross (Kalifornian yliopisto), David Politzer (Kalifornian tekninen korkeakoulu Caltech) ja Frank Wilczek (Massachusettsin teknillinen korkeakoulu MIT), Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia ilmoitti tiistaina puolenpäivän jälkeen. Heidät palkitaan kvarkkien asymptoottisen vapauden keksimisestä.

Sekä protoni että neutroni koostuvat kolmesta kvarkista, joita pitää yhdessä värivoimaksi kutsuttu vahva vuorovaikutusvoima. Värivoimalla on se kummallinen ominaisuus, että se kasvaa sitä suuremmaksi, mitä etäämmäksi kvarkit joutuvat toisistaan. Se toimii siis päinvastoin kuin esimerkiksi painovoima tai sähköinen vetovoima.

Asymptoottinen vapaus tarkoittaa sitä, että hyvin lähelle toisiaan joutuneet kvarkit liikkuvat kuin vapaat hiukkaset, koska värivoima on silloin olemattoman pieni. Ilman tätä ominaisuutta meidän tuntemamme aineen rakennetta ei voitaisi selittää.

Värivoiman kasvaminen etäisyyden kasvaessa merkitsee toisaalta myös sitä, ettei kvarkki voi esiintyä yksinään. Jos kahta kvarkkia yritetään irrottaa toisistaan, niiden välinen vetovoima kasvaa kasvamistaan. Kun yhteys lopulta katkeaa, vetämiseen käytetty energia on kasvanut niin suureksi, että se pystyy tuottamaan kaksi uutta kvarkkia. Näin kvarkkiparista ei tulekaan kahta itsenäistä kvarkkia vaan kaksi kvarkkiparia.

Nobelin palkinto on arvoltaan kymmenen miljoonaa kruunua eli hieman yli miljoona euroa. Kemian palkinnosta ilmoitetaan huomenna keskiviikkona. Torstaina on vuorossa kirjallisuus ja perjantaina rauhanpalkinto.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla