Kuva: ButterflySha / Wikimedia Commons
Kuva: ButterflySha / Wikimedia Commons

Ihminen voi erottaa yli biljoona tuoksuyhdistelmää.

Ihmisen hajuaistia on aliarvostettu. Uusi tutkimus osoitti yllättäen, että pystymme erottamaan yli biljoona erilaista tuoksuyhdistelmää.

Ihmissilmä pystyy erottamaan useita miljoonia värejä. Värien erotuskykyä on helppoa tutkia, koska kutakin väriä vastaan täsmällinen valon aallonpituus. Tuoksut tuottavat tieteelle enemmän päänvaivaa. Aiemmissa tutkimuksissa on arvioitu, että ihminen pystyy erottamaan toisistaan hajun perusteella noin 10 000 erilaista molekyyliä.

Caroline Bushdid lisäsi tuoksujen määrää rakentamalla erilaisia yhdistelmätuoksuja. Hän yhdisteli eri tavoin toisiinsa 128:aa erilaista hajumolekyyliä. Kohenkilöt saivat haisteltavakseen kymmenen, kahdenkymmenen ja kolmenkymmenen osasen tuoksuja ja vertailivat toisinnsa kaikkiaan yli 200 tuoksuparia. Tutkijat mittasivat, kuinka paljon yhdistelmien täytyi erota toisistaan, jotta haistaja havaitsi eron tuoksussa.

Jotkin yhdistelmätuoksuista olivat lähes samanlaisia. Tarkkanenäisimmät koehenkilöt pystyivät erottamaan tosistaan yhdistelmiä, jotka koostuivat 90-prosenttisesti samoista osasista.

Mittaamiensa tulosten perusteella tutkimusryhmä laski, että ihmisellä on kyky erottaa toisistaan ainakin biljoona erilaista tuoksuärsykettä - siis paljon enemmän kuin värejä tai ääniä.

Tutkimuksen julkaisi Science.