Veren suuri leptiini-pitoisuus voi selittää sen, miksi lihavat saavat muita enemmän sydäninfarkteja ja aivohalvauksia. Kylläisyyshormoni lisää verihiutaleiden paakkuuntumista ja hyytymien määrää verisuonissa. Vaikutus välittyy verihiutaleiden eli trom...

Veren suuri leptiini-pitoisuus voi selittää sen, miksi lihavat saavat muita enemmän sydäninfarkteja ja aivohalvauksia. Kylläisyyshormoni lisää verihiutaleiden paakkuuntumista ja hyytymien määrää verisuonissa. Vaikutus välittyy verihiutaleiden eli trombosyyttien leptiinireseptorin kautta.

Lihavilla on veressään tavallista enemmän rasvasolujen tuottamaa leptiiniä. Hormoni hillitsee ruokahalua ja vaikuttaa energia-aineenvaihduntaan. Perinnöllisesti lihavilla hiirillä on virhe leptiini-geenissä tai sen reseptorissa. Mutaation takia eläinten on aina nälkä ja jos ruokaa riittää, niistä tulee pullukoita. Geenivirhe on ihmisellä harvinainen. Ylipainoisten elimistö ei jostain syystä reagoi hormoniin riittävästi.

Michiganin yliopiston Daniel T. Eitzman käytti kokeissaan perinnöllisesti lihavia leptiini-hiiriä. Ne saivat vähemmän tukoksia kuin terveet lajitoverinsa, kunnes Eitzman antoi jyrsijöille leptiiniruiskeen. Tutkimuksen julkaisi Yhdysvaltain lääkäriliiton lehti JAMA.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla